( uid_21365 | 2020. 10. 31., szo - 03:05 )

Megjött. Mármint, 2 példányt rendeltem, egyet magamnak, egyet a barátomnak, 1 nap különbséggel (először csak neki akartam de egy nappal később úgy gondoltam jó lesz nekem is). Az első példány ma érkezett meg, ezt neki adtam, az enyém vélhetően hétfön lesz "available". A típus:

PINEPHONE – “Community Edition: Manjaro with Convergence Package” Limited Edition Linux SmartPhone
 

Ez tehát az amihez 3 giga RAM van, meg az a „docker” vagy mi is.

Na de persze ha itt van az egyik, kipróbáltuk... Hát, rögtön az elején felmerült egy olyan gond ami... hogy is fejezzem ki magamat finoman... szóval még polkorrektül fogalmazva is az van hogy nem értem ha van egy KIS cég, ami szeretne betörni a piacra, miért kezdi azzal hogy szükségtelenül szopatja a potenciális vásárlóit?!

A következő a szitu. Ugye az embör gyermeke kicsomagolja, örül neki hogy hú de szép meg minden, kinyitja mert tudjuk hogy azt a micsodát el kell távolítani az akku érintkezőitől, visszacsukja a tokot, bekapcs...

Az rögtön látszik a bootolásnál hogy nem egy "Speedy Gonzales", azaz nem sebességbajnok, de ez nem gond, ez előre tudható volt. Hanem miután bebutult, jön egy screen ami mutatja az időt, és alul egy felirat ángliusul ami valami olyat jelent hogy birizgáljuk meg az ujjunkkal felfelé azért hogy a satöbbi meg a minden. Oké, megkapirgáljuk...

S MOST JÖN A POFÁRAESÉS. Ahelyett amire számítanánk minden normális esetben, hogy most az első bootolásra tekintettel jön valami menü amiben beállíthatjuk az alapvető rendszerdolgokat, EHELYETT, ehelyett bizony egy rakás szám jelenik meg, pont ugyanolyanok amin sok telefon esetén „tárcsázni” lehet... És kéri a telefon hogy ezen gépeljük be a JELSZÓT!

Tehát passwordot kér. AZ ELSŐ ALKALOMMAL. Egy brand-new, zsír-új telefon, amit teljesen hivatalosan rendeltünk MAGÁTÓL A GYÁRTÓTÓL!

És „természetesen” egyetlen kibaszott szó nincs a dobozában meg a vele kapott egyetlen oldalas és amúgyis irtó pici tájékoztatóban arról, hogy MI A TÖKÖM EZ!

Hogy mégis mi a faszomat kéne oda bepötyögni, milyen számokat mint default jelszót?!

Próbáltuk hogy semmit, az nem jó. Az 1234 se volt jó, és a 2020 se volt jó.

Ezek után mégis mi a búbánatos fittyfenét tehetnénk?!

A google nem segített, az se amikor a Pine64 saját wikijét meg fórumát kurkásztam. Nyilván, nem kizárható hogy rosszul kerestem, de ettől még a kérdés fennáll: egyáltalán MI AZ ÚRISTENÉRT KELL BÁRMIT IS KERESNI?!

Minek jelszó a LEGELSŐ starthoz, s ha valami furcsa okból mégis kell, miért nem tüntetik fel a dobozban kapott prospektuson, ÉS ugyanakkor valami teljesen szembeötlő helyen az e telefonról szóló wiki cikkben?!

Jó egy órát bogarásztuk hogy mi meg hogy, végül kínunkban annyit tettünk hogy resetelni próbáltuk. Ehhez le kell szedni a hátulját, és egy gémkapocs hegyével megböködni egy mikroszkopikus kis lyukon keresztül valami nemtudommiaszart neki ott a mélyben...

Ezután azonban még semmi se történik, be kell kapcsolni. Bekapcsolni LEHETETLEN amíg a burkolatot vissza nem pattintjuk (kurvajó... már előre látom be kell hozzá szerezni minimum 5 tartalékburkolatot mert ha ez így megy rohadtul hamar el fog törni...) és akkor, ha így a resetelés után kapcsoljuk be, már be lehet állítani a szükséges mindenféle paramétereket.

DDDDDDEEEEEEEE!

Most jön mégegy csavar!

Ha sokáig vacakolsz, azaz túl sokat nézed a menüt anélkül hogy közben valami interakcióba is lépnél a géppel, akkor visszavált arra a képre amikor az órát mutatja, s ha ekkor „megbirizgálod” hogy jöjjön vissza a beállítópanel, akkor NEM AZ jön vissza hanem újra az a „tárcsázós” SZARSÁG, hogy írd be a jelszavadat!

Amire persze képtelen vagy, hiszen még nem állítottad be. Azaz megint szedheted szét a telefonodat, mert megint resetelni kell...

HOGY A JÓ KURVA ANYJÁBA ANNAK AKI EZT ÍGY TERVEZTE! Nem is egy lóval hanem gőzkalapáccsall kéne seggbekúratni ezért, komolyan mondom...

Az egészből azt nem értem, mi a rákért kell egyáltalán BÁRMI password neki az ELSŐ bekapcsolás után, amikor gyárilag frissen kapja az ember, de bánja a tököm, oké, legyen már ekkor is jelszó. Na de akkor MIÉRT NEM KÖZLIK A VEVŐVEL HOGY MI AZ?!