( uid_395 | 2020. 10. 29., cs – 19:58 )

Remek felsorolás. Megfogtad a lényeget és engem is.

Valóban igazad van.
Legyen nyilt forrású minden.

A néhány szoftver csak a példa kedvéért részt nem is kommentálnám.. ezek nem állami / önkormányzati / egyéb ilyen területű sw-k. (Blender és társai)

Amilyen szoftvereket én használok itthon (nem nagy titok Win10 + Office) mind megvásárolt szoftverek. A helyen ahol dolgozom csak és kizárólag hivatalosan megvásárolt sw-k vannak.
Használok opensource programokat? igen. Miért ne tenném ?

A szabványokat mint HTML kár volt ide hozni, mert az nem igazán erről szól.. vagy php.. az egy progamozási nyelv, ennyi erővel ide hozhatnád a C-t is, Fortrant, stb... Itt ezzel szerintem félrementél.

A fejlesztésről szólva. Amint kitértél webes témára.
Nézzünk egy példát, ahol _NEM_ célzott támadásról van szó. Tehát _NEM_ célzott támadás, nem kifejezetten az XY kerület hivatal weboldalára akarják felszórni a pornót.

Melyik verzió szerinted a biztonságosabb? 
a) egy drupal/wordpress/joomla alapű opensource weboldal, amit ki tudja ki készített és ki tudja ki üzemeltetni / hogy tartja karban
b) egy "closed source" weboldal, ami karban van tartva és van hozzá support, vagy akár  nincs karban tartva és nincs hozzá support. 
scriptkiddie-nek mind1. ő keresi a szokásos opensource hibákat.

Melyik lesz előbb a "pornhub*" bejegyzések áldozata? Hangsúlyozom még egyszer, _NEM_ célzott támadásról beszélek.

Visszatérve.. Mióta mondtam h ogy forráskód == adatbázis? Arra próbáltam utalni hogy a forráskódban lehetnek az adatbázisra utaló lekérdezéshez kapcsolódó történetek.. és meglepő lehetnek.

Általában az önk. iktatkó rendszerek nem véletlenül zárt rendszerúek.. Hello ASP* (és nem nem asp.net) .

Általában az Anyakönyvi rendszerek zárt rendszerűek pl.. ahol a halotti bizonyítványok, stb-k készülnek.

De MEGLEPETÉS... a választási és AK gépek is mit futtatnak? Linuxot. Hah! Tessék. Opensource. Maga a rajta futó SW persze nem az. De ebbe is kössünk bele majd.

Telefonról nem tudok nyilatkozni. Ott van egy szerződés. Asterix jah, nálunk is az van, szerinted azt kívúlről ki éri el (mmint admin vagy lekérdezés szintjén) ? Senki? senki. Ennyi erővel lehet zárt rendszer is..... 

Na mind1 is... az államigazgatási rendszerek egy saját féle fajta lófajta.. nem véletlenül és itt nem a kód minőségre utalok.

És igen hah a keepassx ami kódokat tárol nyilt forrású!!! remek! Otthon futtatod nem egy .gov környezetben.

No offense.

Remélem ezzel tisztáztam pár kérdést, vagy a lehetőség fenn áll, hogy még mindig balfasz vagyok.

 

szerk.: az a baj ezekkel a nyiltforrás huszárokkal , hogy kozelébe sem jártak egy állami intézménynek a dolgaihoz.. mind IT mind jogi téren... És osszák az észt. Ez kicsit olyan mint a vegák ... Legyen szived, egyél követ...