( Adamyno | 2020. 10. 27., k – 16:26 )

Figyelj ide Sanya.

Én, mint Kiss Pista, rendelkezem egy számítógéppel vagy okostelefonnal, amiben van egy böngésző meg tudok használni néhány szoftvert is rajta.

Ha te, mint pl. Nagy Pista iskolaigazgató eldöntöd, hogy a te iskoládban szövegszerkesztés = Word, akkor azzal minimum két problémát gyártasz egyszerre.

1. Elméletileg a docx nyílt szabvány, de sajnos egy docx dokumentumnak vannak furcsa részei, amik a szabványtól eltérhetnek és nem mindenki tudja pontosan, hogy mi és miként.
Ha én beküldök neked egy docx dokumentumot, amit office360-ban szerkesztettem és te megnyitod a word 2016-oddal (mert az iskoláknak ez jutott), akkor még véletlenül sem úgy fog kinézni, ahogy én összeraktam... hasábpk, bekezdések, tabulátorok, stílusok ,stb... Ez nem egy k.b.szott kiadványszerkesztő. Ezt sokan nem értik, de az iskolákban kezdődik a gond. Tehát azzal, hogy ő pl. a pdf-et vagy odt-t nem fogadja el (sőt, már a doc-ot sem), így akkor is te leszel a hülye, ha szabályosan csináltad az összetett dokumentet csak másik verzióval. -> a gyerek nem a szövegszerkesztést, mint elméleti tárgyat, hanem a Word 2016 használatát fogja megtanulni. Ha meg is tanulja, ez a tudás már akkor elavult volt, amikor tanították neki. Jellemzően később még felejt is belőle, így hacsak nem kezd el önállóan gondolkodni, képtelen lesz majd később mondjuk a munkahelyén egy szóközök helyett akár térközt akár sorközt vagy tabulátort használni.
Jobb helyenek ez úgy működik, hogy van egy kész formázott szöveg és mindegy mivel, csak oldd meg a feladatot ami az, hogy a formázatlan szöveg a végére ugyanúgy nézzen ki.

2. A másik probléma az, hogy a fenti eljárással engem, kispénzű Kiss Pistát fizetős program használatára kényszerítesz. Nem tudok hozzáférni az állami szolgáltatáshoz, aminek éppenséggel rám vonatkozóan ingyen elérhetőnek kellene lennie. Persze a felsőoktatásban (de talán a középiskolákban is) az állam a diáknak állja a licenszdíjat. Ez nem megoldás. Egyrészt azért, mert pl. oviban, általános iskolában nem kapsz semmit, másrészt pedig összefügg a fenti problémával, ha képes is lesz használni a szoftvert a gyermek a későbbi élete során, akkor is hozzá kötöd mert életében nem hallott mást, nem is tudja, hogy ugyanazt a feladatot másképp is el lehet végezni. Ezért vagy letölti a torrent áruházból vagy megveszi. Jó üzlet. Itt kezdődik a fogyasztói társadalom kinevelése.
Nem az a gond, hogy fogyasztunk, hanem az, hogy mit és hogyan. Ez egy egyszerű átverés.

Természetesen indokolt esetben ha van is ingyenes vagy fizetős zárt forráskódú szoftver, akkor lehet alkalmazni. A fenti eset abszolút indokolatlan. Egyébként pedig közférában, ahol közügyeket és rengeteg személyes adatot kezelünk... legyen má' átlátható a szoftver is amivel ezt tesszük. Ha te megveszel vagy ingyen hozzájutsz egy nem nyílt szoftverhez, fogalmad sincs hogyan működik valójában. Szimplán bizalmi elven választottál és lehet, hogy újdonságot mondok ezzel, de hidd el, a mai világban nagyon sokan ki is használják ezt.