( Adamyno | 2020. 10. 27., k – 16:07 )

Ezt az ostobaságot vajon ki adta a szádba?

Mióta forráskód egy adatbázis?

De az iktatórendszert például telibe trafáltad. Mert azt a rendszert egyúttal akkor használhatná az önkormányzat, a büntetésvégrehajtás, az ügyészség, a bíróság, a rendőrség, a katasztrófavédelem, mentők, iskolák, stb... és ezek még csak a belügyi szervek. Magyarországon. Már ezen rengeteg pénzt spórolhatunk, mert nem kellenek különböző helyekre különböző rendszerek, hanem kisebb-nagyobb módosítással mindenhova jó ugyanaz. Emellett az sem ördögtől való, hogy az ügyintézés menetét igazítjuk a szoftverhez. Nem akarok konkrét példákkal dobálózni, de közszférában nagyjából azzal az egy szoftverrel nincs gond, amit egyszer a németeketől vettünk. Persze veszünk a jenkiktől is bőven, mert a microsoft uralja a piacot, csak abba folyamatosan folyik a pénz zsákszám, mert kell a support, kell a licensz ezért cserébe tele van hibával.

Egyszer egy biztonsági szakértő valami ilyesmit mondott: Egy olyan rendszer, ami attól biztonságos, hogy nem ismered a működési elvét, az nem biztonságos.

Élő példa erre a blockhain rendszer. Nyilvánosan ismert a működése, mégis nagyon nehéz az adatokat megmásítani.
De hozhattam volna kézzelfoghatóbb példát: AES. Nyilvánosan definiált, bárki számára hozzáférhető, ezért ezáltal nagyon könnyen építhetők AES-el kompatíbilis rendszerek. Az információmegosztásnak többek között ez a lényege, hogy ne kezdjen mindenki saját rendszer fejlesztésébe, hanem legyenek közös pontok, ez alapján éppen közös kommunikációs csatorna.
A TCP/IP protokollkészlet is nyílt szabvány.

Ugye milyen csúnya dolgok? Mindenki ismeri a működését, ezért aki használja, az mindenki veszélyben van. De tehetsz ellene: kapcsold ki a számítógéped. Vagy adjuk el.

Egyébként a webes történetre visszatérve... a HTML is nyílt szabvány. Gondolom az általad említett cég/intézmény senkinek nem fizet licenszdíjat, hogy használhassa a HTML (vagy akár a PHP) nyelvet weboldal létrehozására. Vagy épp te sem fizettél senkinek azért, hogy ide TCP/IP szabványos protokollal üzenetet küldhess a fórumra. Valaki(k) drága pénzért, időt, energiát nem sajnálva kifejlesztették ezt nekünk, hogy mi élvezhessük ennek gyümölcsét. Ingyen. Igaz, hogy ezek nem konkrét szoftverek, "csak" szabványok, de valamiért mégis többségében a gyártók ezek alapján implementálnak különböző megoldásokat.

Gondolom te minden non-free szoftvert, amit használsz, legálisan megvásároltál. Mert én ezt tettem. Tisztelem a szoftverkészítőket és ahol lehet FOSS szoftvert alkalmazok.

Néhány szoftvert csak a látszat kedvéért:

!!BELNDER!! - Professzionális felhasználásra is alkalmas. Nagyon sok helyen bizonyított, kőkemény pénzeket keresnek vele. Egy free and opensource szoftverrel.
Signal messenger. Ebből kifolyólag írhattam volna akár XMPP-t vagy OwnCloud-ot is. Bár utóbbiban nem vagyok biztos, de aki Facebookon és Google-ön szocializálódott, annek ezek lehet nem is mondanak semmit, pedig az XMPP-t nagyon sokáig ők is alkalmazták.
iptables. Vajon a világony hány helyen alkalmazzák?... ebből kifolyólag: openSSH, PuTTY
!!KeePass!! - Jelszókezelő rendszer nyílt forráskóddal. Ú_:::_?r?:_?:_?:IsTeN oOoOoOo.-.
Firefox, Android (AOSP), Chromium
Gnome,KDE,LXDE, XFCE
MariaDB, MySQL...
WordPress, Drupal ésatöbbi
FFmpeg, Avidemux
VLC media player
OBS
Asterisk... erről csak annyit, hogy közigazgatásban az IP-telefonok 99,9%-a ezzel a megoldással működik. Az más kérdés, hogy megoldották az illetékesek házon belül, vagy egy 3. fél kész megoldását (akár pénzért) beszerzik és egy 4. fél pénzé' házhoz viszi+konfig+support, de bármikor építhetsz ingyen magadnak működő IP telefonhálózatot. Mint ahogy azt mi is tettük sokszáz mellékkel minden gond nélkül és még többezer van tervben. Mindezt egyébként úgy, hogy segítségül hívtunk egy másik free szoftvert, a FreePBX-et, így nem szükséges az Asterix konfigurációjának és paraméterezésének részletes ismerete. Természetesen vehettünk volna licenszt a Microsoft Exchange ezen moduljához is, de nem tettük. Szerencsére.
OpenVPN, VNC
Wireshark

Nem gondolnám, hogy ezek a fent felsorolt szoftverek csak attól bármivel is rosszabbak a társaiknál, mert épp nem fizetősel vagy mert a forráskódjuk könnyen hozzáférhető. Sőt... valahogy így született a PaleMoon. Vagy épp a Mate.