( hoat4 | 2020. 10. 26., h – 19:44 )

Ha a nyári lenne egész évben, akkor télen végig sötétben járnának dolgozni/iskolába az emberek nagy része, akik 8-ra mennek be. Oroszországban kipróbálták ezt, kimutathatóan megugrott a depressziósok aránya. 

Ha a téli lenne egész évben, akkor nyáron hajnali fél négykor már világosodna, annak meg megint nincs semmi értelme. 

Ezért az egyetlen értelmes megoldás, ha marad mindkettő. Azt értem, hogy 1-2 hétig sokaknak kellemetlen és ez az egészségügyi statisztikákon is meglátszik, de ha eltöröljük, simán lehet hogy nem csak 1-2 hétig fog megemelkedni mondjuk az érrendszeri problémák száma, hanem egy fél éven keresztül magasabb marad. 

Időnként szokta mesélni a nagypapám, hogy régen egyetlen időszámítás volt, aztán bevezették a téli/nyári óraátállítást, aztán eltörölték, aztán megint bevezették. Most megint eltörlik, pár évtized múlva meg rájönnek hogy mégis inkább állítsuk vissza. 

Alternatív megoldás, bár nyilván megvalósíthatatlan: Az év első felében álljon a nap 23 óra 59 perc 50 másodpercból, az év második felében pedig 24 óra 10 másodpercből. Így akkor megmaradnának a téli és a nyári időszámítás előnyei is, de az átállítás hátrányai megszűnnének, mert folytonossá válna az átállás. Persze ehhez akkor hozzá kell illeszteni az összes elektronikus eszközt amiben van óra, de mondjuk a régi órákon lehetett is állítani a sebességet, így akkor csak azt kéne megpiszkálni egy kicsit évente 2-szer, nem pedig az időt egy egész órával rángatni.