( Raynes | 2020. 10. 25., v - 19:15 )

De, van róla fogalmam, használtam Kate5-öt. Pont ezt magyarázom, hogy akkor fapad volt, mivel az alapoktól írták teljesen újra, 0%-át használták fel az előző kódbázisnak, így az első 1-2 évben nagyon fapad volt, fájdalmasan. Érthető, hogy emiatt megutáltam, és többé nem néztem felé.

De abban igazad van, hogy ez fordítva is működik. Jártam úgy deadbeef lejátszóval, és notepadqq editorral is, hogy régen azok is piszok keveset tudtak azokhoz a progikhoz képest, amiket utánozni akartak (foobar2000, Notepad++), aztán mára szép fokozatosan behozták a lemaradást, ezt úgy tapasztaltam, hogy ajánlásra feltettem őket sok év múltán, és nagyon megleptek, hogy mennyire behozták a korábbi lemaradást.

Elismerem, hogy a Kate5-tel is ez lehet azóta a helyzet, nem tudom. A vita kedvéért nem fogok feltenni egy olyan bloat progit, ami tengernyi függőséget beránt, és szükségem sincs rá. Minimalista tiling WM-et használok, terminálos alkalmazások, vim, stb., nem Qt-s fullos DE-t, aminél megérné feltenni.

Egyébként aki komolyan text editort keres, annak azt ajánlom, hogy tanulja meg vagy a vim-et, vagy az emacs-et és egy életre előre el lesz döntve a milyen editort használjak kérdés. Ezek a modern hájp editorok jönnek, mennek, Notepad++/qq, VS Code, Sublime, támogatásuk szűnik meg egy idő után, grafikus library vagy grafikus protokollok miatt. A vi/vim/emacs viszont kiállta az idő próbáját, 30-50 éve jelen vannak, nem mennek sehová újabb 30-50 év múlva sem, mindent tudnak (vagy pluginnel mindenre felkészíthetők), amit egy text editortól, IDE-től, stb. el lehet várni, multiplatformosak, hordozható kódbázis, még grafikus felület sem kell nekik, sőt, emiatt függőségük sincs túl sok, nem válnak soha fizetőssé. Nehezebb őket megtanulni, mint egy „hagyományos mosópor”-os text editort, de az évek során ki fog fizetődni, ezt komolyan ígérem. Ez a „két nagy” akkor is ott lesz elérhető és használható formában, mikor már az x86 és x86_64 is csak egy darabka történelem lesz, és már mindenki tovább lépett róluk, és a MS meg a Windows platform sem lesz már sehol, eltűnnek a süllyesztőben. Sose fognak elavulni, kimenni a divatból.

Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok fejlesztő, de nem ma kezdtem a PC-zést, használtam már mindenféle editort az idők folyamán, edlin, edit.com, context, pe2, ncedit, DOS navigator editora, Turbo/Borland IDE-k, DOS-ban, Notepad, Notepad++, ConTEXT, NC95 editora, FAR editora, stb. Windows alatt, pico, nano, mcedit, ne, ed, vi, vim, UltraEdit, Kate, Geany, SciTe, Notepadqq, Commodo Edit, stb. Linux alatt, de próbálkoztam még Atom, VS Code, Sublime, stb.-vel is. Amiket nem használtam: Netbeans és hasonló IDE-k, főleg Java alapúak, amik eleve IDE-knek, és nem „sima” text editornak készültek. Amit leszűrtem: tökéletes editor nincs, meg erősen személyes preferenciától, előző beidegződésektől, megszokásoktól függ, de a vim vagy az emacs kb. mindig is vinni fog mindent, minden felhasználási téren, legyen az blogolás, szakdoga írása, markdown, *tex/*latex, rendszeradminisztrációs, konfigfájlok szerkesztése, fejlesztés/IDE, stb..