( LCoder | 2020. 10. 23., p – 10:56 )

Anno a Borland Turbo Pascal-ja a DOS-os időkben az egyik legelterjedtebb programozási nyelv volt. És a maga idejében a legjobb. Kb. ugyanolyan kódot tudott csinálni mint egy C++ (sebességben), viszont a fordítási ideje töredéke volt a korabeli C++ fordítóknak. És ez még egy 40Mhz-es 386SX-en sem volt mindegy, nem egy 8 Mhz-es XT-n, 20 megás MFM winchesterrel.

Ugyanez igaz a Delphire is: anno amire kitalálták zseniális cucc volt. Windows desktopra fejleszteni nem volt jobb: egy a maga korában kiváló RAD tool, amivel tizedannyi idő alatt meg tudtál csinálni egy UI-t mint mondjuk C++-ban MFC-vel, ráadásul a Visual Basic-kel ellentétben e mögött egy átgondolt, fasza kis programnyelv volt, nem egy tákolmány.

Alapvetően csak két baj volt vele: egyrészt a Borland menedzsmentje nagyjából a Delphi megjelenése óta egy nagy rakás idióta volt, másrészt kezdők oktatására használták, ami miatt sok kezdőt elriasztottak vele. A Pascal-t ugyan eredetileg oktatási célra szánták, de alapvetően programozók oktatására. Ma viszont lassan már a vízvezeték szerelőt is programozni tanítják, arra viszont már az eredeti Pascal sem lett volna túl jó, nem egy Object Pascal.