( Ritter | 2020. 10. 20., k – 14:44 )

Az alapvetés, hogy már született egy döntés az open source fejlesztésről és a licenc a kérdés. Az open source választásának nyilván megvannak már az okai. Továbbá abból indultam ki, hogy  egy közepes vagy nagyobb magyar fejlesztőcégről van szó, ami nagyon messze áll a Google (Alphabet), Microsoft, Amazon mérettől. Ebben az esetben fontosnak tartom, hogy open source mellett is a lehető legtöbb bevételt hozza fejlesztés a cégnek. Ebben az esetben a GPL vagy webes szolgáltatásnál AGPL licencek azok, amelyek alkupozícióba hozzák a céget. 

Amennyiben a fejlesztés sikeres, valóban használni kezdik a célcsoportban vagy azon túl is, akkor fel szokott merülni az igény egy zárt és kereskedelmi verzióra. Ha senkit nem érdekel a fejlesztésünk vagy úgysem fizetnének érte teljesen mindegy milyen licencet választottunk. 
Szóval amennyiben felmerült az igény egy kereskedelmi változatra, akkor azt kizárólag tőlünk, a szerzői jogok birtokosától lehet megkapni. A GPL licenc más fejlesztők számára nem teszi lehetővé, hogy zárt kereskedelmi szoftvert csináljon a mi munkánkból. Ez nagyon fontos! 

Gyakori eset, hogy egy konkurens vagy más területen tevékenykedő fél sokkal jobb ügyfélbázissal, ügyfél-kapcsolatokkal rendelkezik mint a mi fejlesztőcégünk. Sajnos üzletben nem szokás, különösen Magyarországon pénzbe kerülő gesztusokat tenni. Ha az a másik cég (vagy akár állami hivatal) úgy látja, hogy van pénz a fejlesztésünkben, kell belőle zárt kereskedelmi változat, bizony ő maga fogja azt megcsinálni ha megteheti. Ha BSD, MIT, Apache licenc alatt adtuk oda a munkánkat, akkor sajnos megteheti. Ha GPL licencel akkor viszont csak tőlünk kaphat kereskedelmi változatot, így már alkupozícióban vagyunk és mi kapjuk a pénzt a szoftverünkért. 
(Nem véletlen, hogy a IT óriások, Google, Apple, Microsoft és többiek, annyira propagálják a laza BSD, MIT, Apache licenceket. Nekik az a jó, ha nem kell fizetniük más munkájáért. Ha jófejségből adnak pénzt ők határozzák meg mennyit, mint egy adománynál. Széleskörű tevékenységi körük miatt az óriások egyre inkább rászorulnak a külsős open source szoftverek használatára. A fejlesztés nekik is nagyon drága. A Microsoft sokáig más állásponton volt, de volt egy éles váltás náluk, már ők is elkerülhetetlennek tartják open source külsősök szoftvereinek használatát)