( zeller | 2020. 10. 18., v – 11:01 )

"És a legutolsó gondolat, ha sokáig akarsz élni, kérdezz 100 év feletti embereket, hogy mit ettek. Az tuti, a többi bullshit. A legtöbb 100+ éves ember japánban van. Rizs és hal. Szusi, pfuj rá se bírok nézni. Akit közvetlenül ismertem a dédanyám, 97 évet élt, nagyjából kenyéren és szalonnán. Na erre nem mondok semmit."

Ott a pont. A teljes életmódot _és_ a genetikai "örökséget" egyben kell és lehet vizsgálni - de csak utólag. Erre szoktam mondani, hogy az egyik felmenőm, aki a mai trendek szerint is egészségesen táplálkozott, nem pipázott és az italt is igencsak mértékkel tisztelte meg, elég korán özvegységre kárhoztatta a nejét, egy másik ősömről meg azt tartja a családi legendárium, hogy nyolcvasok évesen részegen majdnem magára gyújtotta a csűrt - merthogy a pipa ifjú kora óta szerves tartozéka volt - a belevaló dohánnyal együtt - azaz pipázott, a saját borát meg törkölypálinkáját sem vetette meg, és egy napi kajájától apdétnorbi egy hétig verné a fejét a falba, hogy azt hogy lehet túlélni... Mégis sokáig élt...

Ahogy az egyik dédnagyanyám fogalmazott: "Amikor megszületik valaki, meggyújtanak egy gyertyát neki. Ha hosszú gyertyát kapott, mehet háborúba, haza fog térni, és sokáig él. Ha rövidet, akkor tehetik szita alá is, akkor is rövid éltű lesz."