( nzmark | 2020. 10. 11., v - 16:30 )

Szerkesztve: 2020. 10. 11., v - 16:31

Sziasztok!

 

Lehet akkor rosszul (és) vagy hiányosan fogalmaztam. GPT partíciók vannak a diszken, Debian Linux és Windows 10. Elsőnek a Win10-et installáltam, majd utána a debian-t. A debian felismerte a win10 jelenléét és a grub-ba ezt föl is vette. A grub-al a linuxot és a windowst is tudom indítani. Viszont amikor a windows elindul, első dolga a boot prioritást lecserélni és nem a grub indul el, hanem a saját boot loadere ami csak a win10-et tudja bootolni. Tehát amit szeretnék, az az, hogy ha a windows-zal bootolok be, akkor ne állítsa át a boot prioritást. Ha belépek a biosba a boot prioritást beállítom: 1: debian, 2: disabled, 3: disabled, 4: disabled akkor szépen be is jön a grub.

Ha a windowst elindítom, majd nyomok egy rebootot és bemegyek a biosba, akkor a boot prioritást erre változtatja: 1: windows, 2: debian, 3: disabled, 4: disabled

Amit szeretnék, hogy a windows hagyja békén, ezt a prioritást. Gondolom valahol a registríben létezhet erre egy opció, vagy nem tudom, van -e bármilyen megoldás erre.

 

köszi,

 márk