( gee | 2020. 09. 29., k – 19:49 )

OK, nem azt mondom, hogy expert vagyok, de úgy tűnt, hogy kb. energia kell csak, ha van energia, akkor a replikátor akármilyen tárgyat (pl. étel) el tud készíteni.

Úgy tűnt, hogy a Földön (vagy a Federationben) nem használnak pénzt. Csak következtetek, hogy ha energia van kb. korlátlanul és bármit elő lehet állítani, akkor valószínű nincs nagy mennyiségű emberi munkára szükség, és az, hogy valaki úgy dönt, hogy dolgozni akar vagy karriert építeni a továbbra is létező foglalkozások valamelyikében, az inkább csak választás kérdése.

Mint a népmesében, ha van terülj terülj asztalkám, vagy aranytojást tojó tyúk, akkor onnantól a szegény embernek meg a családjának voltaképp nem kell naphosszat kapálnia vagy hajnalban kelni megetetni a jószágot... hacsak nem akarják. Hobbiból.

Nem emlékszem, hogy ezt a témát konkrétan megemlítették volna-e a Star Trekben egyébként.

Az viszont persze igaz, hogy a Federationön kívüli népek használnak pénzt, sokaknak nincs replikátoruk. Emlékszem, volt egy Voyager rész, amiben vagy adtak egy replikátort valakinek, vagy csak beszéltek róla, és az volt a mondás, hogy egy darab replikátor felborítaná a status quo-t az adott területen, az a nép hirtelen sokkal erősebb lenne, mint a többiek, stb.