( Carter | 2020. 09. 29., k – 16:45 )

Teljesen rossz végéről fogták meg, "Valójában nem serkentette álláskeresésre a munkanélkülieket" - ha kapnak pénzt csak úgy, mi a bánatnak keresnének munkát? Utálják magukat?

Ráadásul persze, ha most bevezetnék csak úgy úgy megugrana az államadósság, mint a fészkes fene. Át kell hozzá alakítani a teljes szociális rendszert. Törölni kell a gyest-, gyed-et, tgyás-t, és a szent tehenet, a nyugdíjat! Bizony! És életkor szerint kell az alapjövedelmet bevezetni, 0-18 év 50 000 Ft, 18-65 év 100 000 Ft, 65+ év pedig 150 000 Ft. [Természetesen a fogyatékkal, hátránnyal élőket valahogy pluszban támogatni kell, de az ilyen igények elbírálása lehet, hogy túl sok költséggel járna - valami szakember majd kiszámolja]

Még olcsóbb is lenne, mint a mostani szociális rendszer. Az államigazgatásban hány tízezer ember foglalkozik azzal, hogy a különféle szociális jutattások aktáit, kérvényeit, elbírálásait, újraírja, küldi, tárolja, fogalmazza, rendszerezi, tologatja? 

Kisebb állam -> kisebb adók.

Az egész sztori végiggyűrűzik a társadalmon. És pont ennek lenne alapvető feltétele a sokkal-sokkal nagyobb automatizáltság, mivel az emberek nem is akarnának dolgozni - java részük - viszont fogyasztani igen, szóval gépek kellenek.

Ez egy végtelen hosszú történet, nagyon sok van még benne. De amíg érdemi vita a társadalomban nem indul róla, addig féligazságokkal etetett birkák fogják visszaböfögni az aktuális politikai vezírjük aktuális nézeteit. Bonyolult kérdésekre nincsenek egyszerű válaszok. Aki egyszerű válaszokat ad rá, az valahol át akar verni, meg akar vezetni.