( asch | 2020. 09. 29., k – 16:00 )

> ha kliens oldalon úgyis Javascriptben kell programozni, akkor már miért ne programazzunk abban a szerver oldalon is?

Szerencsére létezik a másik irány is: lásd pl. Blazor. WebAssembly-vel közel natív teljesítménnyel lehet kódot futtatni - ez lényegében egy alacsonyszintű virtuális gép. Ebben lehet bármilyen programnyelvet futtatni (persze nem könnyű, de meg lehet csinálni egy kis kitartással) - akár JIT-es VM-eket is. És .NET-hez meg is csinálták. Így a kliens oldali logika is .NET-ben tud futni.

A régebbi Applet, ActiveX vagy akár Flash technológiákhoz képest talán a leglényegesebb különbség az, hogy ezzel nem egy téglalapot lehet vezérelni a weboldalon belül, hanem a DOM-hoz férünk hozzá pontosan ugyanúgy, ahogy JavaScriptből is. Tehát mindent meg lehet csinálni vele, amit JavaScripttel. (Oké, kell még Fetch, WebSocket, Storage API, stb, de ezekez megcsinálni mind már csak 1-1 napos binding projektek onnantól kezdve, hogy tudunk .NET-ből JS-t hívni és visszafelé.)

Ismerve, hogy milyen eszközök vannak .NET-hez, és millyenek JavaScripthez, simán elképzelhetőnek tartom, hogy ez az irány át fogja venni a vezetést. Ne feledjük, hogy a JavaScript sokak számára nem a szívüknek kedves választás, hanem kényszerű, mert más nem volt böngészőben. Mostantól viszont lesz más is. Biztos nem vagyok benne, de elképzelhetőnek tartom, hogy sikeres lesz ez.

Én ugyan Javás vagyok, nem .NET-es, és régóta várom, hogy legyen végre egy ilyen keretrendszer Javára is. Mivel a .NET és a Java technológia nagyon hasonló, ezért ha ott lehet ilyet csinálni, akkor Javával is meg lehetne csinálni, csak eddig még nem raktak össze ennyire meggyőző rendszert sajnos.

Ha már .NET-ben programozunk a szerver oldalon, akkor miért ne programozzunk abban a kliensen is?

Ha már Java-ban programozunk a szerver oldalon, akkor miért ne programozzunk abban a kliensen is?