( asch | 2020. 09. 29., k – 13:49 )

A hardver valódi birtoklásának valódi ellensége a zárt driver és főként a secure boot. A secure boot technológia lehetővé teszi, hogy csakis a gyártó által aláírt rendszert lehessen bootolni, ami ha véletlenül lyukmentesre sikerülne, akkor teljesen lehetetlenné tenné bárminek a futtatását, amit a gyártó nem hagy kifejezetten jóvá.

A zárt driver ehhez képest smafu, de az is sok galibát tud okozni.

Ezek egyike sem Linux specifikus, sőt a Linux a GPL licensz miatt a zárt driverek ellen explicit védekezik, de sajnos a gyártók ezt valahogy megkerülték. Pedig ha jól működne a licensz kényszerítő ereje, akkor nem lehetne zárt driverrel eladni gépet. Jogilag valahogy talán kikerülték, de a licensz szellemével összhangban biztosan nem.

A GPL szellemével szintén szembemegy a secure boot, hiszen le van írva, hogy a felhasználónak lehetőséget akar adni a GPL arra, hogy belenyúljon a kódba: ha tehát nem tud belenyúlni, akkor az sérti a GPL-t. Legalábbis a szellemiségét.

Az olyan eszközöknél, ahol a gyártó garanciát felelősséggel tartozik a helyes működésért, ott pláne izgalmas kérdés a secure boot, mert ha bármit futtathat a user, akkor hogyan garantálhatná a gyártó, hogy biztonságos az egész? A helyes megoldás talán az volna, hogy a garancia és a felelősségáthárítás bukna, de technikailag meg lehetne csinálni a rendzser peccselését.