( Dolphy | 2020. 09. 29., k – 12:14 )

Szerintem ez az "ontudatara ebredt" dolog nem olyan on/off jellegu lesz, mint a filmekben szerepel. Ott nyilvan igy hatasos, de a valosagban ez egy sokkal lassabb, eszrevetlen folyamat lesz. Erdemes megnezni a Netflix uj filmjet, "Social Dilemma" a cime azt hiszem. Abban kb arrol van szo, hogy milyen AI algoritmusok valogatjak nekunk a FB/Insta/stb. posztokat, YouTube videokat, amikkel az egyetlen celjuk, hogy minel tovabb a kepernyo elott tartsanak es minel tobb reklamot lassunk.

Egyszeru dolog es sokan - mint en is - immunisak ra, de az elgondolkodtato resz az volt, amikor bennfentesek, akik reszt vettek igy vagy ugy a fejlesztesben mondtak, hogy kb szinte senki nincs mar (talan nehany embert leszamitva) a cegnel aki meg tudna mondani, hogy pontosan mi alapjan valogat az algoritmus. Emelkednek a grafikonok, nonek a szamok, mindenki(?) orul.

Ez a "soha nem leszunk ott, hogy ontudatara ebredjen" egy hamis biztonsagerzet szerintem. Nem fogod eszrevenni, hogy mar ott vagyunk es ha megis, mar reg keso lesz reagalni.