( Raynes | 2020. 09. 27., v – 21:49 )

Így van. Normális OS-en egy sorból (vagy mkisofs vagy dd, attól függően, hogy miről kell készíteni) intézhető, sztenderd formátumban, ami aztán később bárhol elolvasható. Míg az Alcohol 120% egy proprietary fizetős szoftver, ami a saját nem szabványos formátumában ment, és a felhasználókat vendor-lock-inbe köti be.

Persze ezt lehet magyarázni a windows intézős, winrarozós, alcoholozós matyiknak, úgyse fogják megérteni, hogy miről van szó. Ők csak addig látnak, hogy szép, színes ikonos a felülete, meg ők ezt szokták meg használni, és akkor biztosan a legjobb.

Egyébként Linuxon és BSD-n is megnyitható, átkonvertálható az Alcohol-féle .mdf, ott van ár az mdf2iso tool, meg a .rar állományok is kezelhetők (tesztelés és kitömörítés erejéig) unrar vagy p7zip, stb. segítségével, de ennek ellenére kicseszés ilyen formátumokat használni.

Ez az Alcohol egyébként Windowson azért népszerű, mert egy időben ez tudott lementeni kizárólag lemezképet másolásvédett CD-kről, így a warez scene elterjesztette, de jó pár ember a mai napig nem tudja elengedni.