( nagyjoco | 2020. 09. 24., cs – 22:22 )

Keresem a nagy szavakat az előző kommentemben, amikre hivatkozol. Ha egyszer egy adatközpontot úgy terveztek meg, hogy van egy rútingot is végző tűzfal cluster, mögötte loadbalancerek, mögötte a valamilyen  switchek, amögött vmware-t futtató vas, akkor a hálózatosnak ezekhez az eszközökhez/ill. a vmware hálózati részéhez kell elsősorban értenie. t. Azt sem értem, hogy mitől nagy szó egy tcpdump, körülbelül annyira nagy szó, mint az orvosoknál a röntgen felvétel vagy a vérkép. A paciensnek nem kell tudnia kielemezni ezeket, de azt értenie kell, hogy ezek kellenek az orvos munkájához.
Ami a layereket illeti, jól elkaptál te itt egy ponygyolaságon engem: maradjunk annyiban, bizonyos cégeknél van a specializációnak olyan foka, amikor már a tűzfalat is külön csoport vizsgálja, meg van olyan, amikor nem. A leghatékonyabb akkor voltam, amikor a szervereken root jogom volt, és az összes hálózati eszközön is admin jogggal bírtam ebből az emlékből merítve válaszoltam.

Sosem állítottam, hogy egy átlag fejlesztőnek packet tracert meg GNS3-at kellene ismernie, de józan ésszel azt gondolná az ember: a fejlesztő körülbelül meg tudja mondani, az alkalmazása milyen portokon kommunikál és kikkel. Vagy ha nem tudja, akkor - biztosan dolgozok egzotikus helyen (német piac) -  akkor nekiállunk dumpolni. 

Együttműködés - na ez az, ami a multik ún. megoldócsoportjainál nagy hiánycikk.  De erről ők is tehetnek - az ostoba processzekkel, a siló gondolkodással, az apró darabokra szeletelt workflow-kkal, amikhez három hetes belső térningen képzett bölcsézeket vesznek fel.