( Mcsiv | 2020. 09. 24., cs - 18:13 )

Szerkesztve: 2020. 09. 24., cs - 18:30

Aranyos, de óriás méretű csúsztatások tömkelege:

- A svédeknél nincsenek kötelező szigorítások, de az emberek home office dolgoznak, a social distancing szintén alapértelmezett számukra és maszkot is hordanak, 16 éves kor fölött pedig ők is online oktatásra váltottak.

- A svéd halálozási adatokat (10M népesség) a uk (60M népesség) halálozási adatokkal egy grafikonon ábrázolja és azzal hasonlítja össze (egy az egyben), persze hogy laposabb az a szerencsétlen grafikon. Ha népesség arányosan néznénk ezeket az adatokat akkor uk 629/M és a svéd 581/M már kevésbé lenne ennyire barátságos. Ha ugyanezen svéd halálozási adatokat pedig összehasonlítjuk egy szintén 10M népességű országgal (legyen az a miénk), akkor ugyanezen időszakra halottból volt annyi mint nálunk fertőzött, az éppen aktuális adatokat tekintve pedig *11 halottal "büszkélkedhetnek". De egy hasonló hülye összehasonlításért vehetjük pl.: Liechtenstein-t. 116 eset összesen, 1 elhunyt -> Nincs itt vírus, nincs járvány, hülye az egész világ (az nem számít hogy 40k az össznépessége).

- A maszkhasználattal kapcsolatosan megállapítja, hogy a legtöbb helyen a járvány lefutása végén vezettek be rá törvényt, hogy kötelező és ezt datálja. Igen, de addigra már sokan hordtak maguktól (mint ahogy a svédek is hordanak pedig ott nem is kötelező). Következtetés: a maszk nem ér semmit, mert a megbetegedések nem akkor csökkentek, vagyis a maszk teljesen hatástalan. Helyes következtetés: az emberek csak kis százaléka olyan hülye, hogy világjárvány esetén ne hordjon maszkot, a törvénykezés pedig ezen csak csak kicsit változtat és egyébként is lassú.

A maradék csúsztatásra (false pozitívok aránya) amiket tényként könyvel el és ezt görgeti végig a megfelelően szelektált adatokon már nem is reagálok, kár lenne.