( kroozo | 2020. 09. 24., cs – 11:54 )

Jaja, a networkos alapokat mindenkinek ismerni kellene. Meg a fejlesztési alapokat, meg az OS alapokat, az elterjedtebb enterprise keretrendszereket, meg az ilyeneket is. Jep, a hálózatosnak is. És természetesen van olyan java dump, amiből semmi nem derül ki, de

- egyrészt igen nagy különbség van a " hanem úgy, hogy A szerver nem tud kapcsolódni a B szerverhez C porton" meg a "vagy legalább olyan adatokat, amikből ezt ki lehet hámozni" között. (Arról nem beszélve, hogy boldog az az applikáció ma már, amihez van egy jól definiálható port, meg két host, mert annyira egyszerű)

- másrészt meg ez az "én layer 3 -ig vagyok vele hajlandó foglalkozni" ez az, ami rohadt káros. A specialistának igenis fel kell fogni, hogy a rendszer mit akar csinálni, és kell neki tudni érdemben válaszokat találni arra a kérdésre, hogy mi a két host meg a port, akkor is, ha a bugban annyi van, hogy szar az app. ( Igen, ehhez nyilván nem elég stack trace -- bár nekem már meglepően sokból sikerült kiderítenem, hogy ki nem tudott kivel beszélni -- a fejlesztőnek is kell tudni érdemben közreműködni abban, hogy mit akar a cucca).

Illetve hát nem _kell_, lehet azon morogni, hogy ipcímport még ezt se tudja a hülye, csak akkor nem kell csodálkozni, ha le szakbarbározzák az embert.