( Hiena | 2020. 09. 24., cs - 11:23 )

Pár apró korrekciót tennék:

Mindkét könyv egy központosított hatalmat feltétlez, pedig ez szép lassan eltűnőben van. Merta  központosított hatalomfeltétele, hogy folyamatosan csúcson legyél, folyamatosan kontroll alatt tartsd a pórnépet. Ezért van bukásra ítélve, minden totalitárius rendszer, mert képtelenség, mind ideológiailag, mind fizikailag egy maréknyi elitnek egy népet a végtelenségig kontrolállni.  Mindaddig, míg egy-egy nemzetben, etnikai csoportban gondolkodnak az irányítók, a saját bukásukat kódolják előre.  A hatalom valódi urai (óriáscégek) már rég rájöttek erre. Nincs egy szűk csoportra korlátozott irányító elit, nincs kimondott ideológia, nem vezetnek, csak kielégítik a tömegek igényeit, miközben finoman terelgetik őket a fogyasztás oltára felé.

Amit a "normalitás elleni harcként" aposztrofálnak egyesek, az szimplán turmixolás, homogenizálás. A konzervatív ideológiák ártanak a üzletnek. Az önkontroll, önmérséklés, a stabilitásra, fejlesztésre, fejlődésre való igény a fogyasztás ellen dolgozik. A genetikánkba az van írva, hogy ha be vagyunk feszülve, bizonytalannak érezzük a környezetünket akkor együnk, fogyasszunk, készüljünk a vészre. Ha érzelmileg instabilak vagyunk fogyasztással kompenzálunk, a belső ürességet, instablitást, kütyükkel, termékekkel tömjük be. Ha nem érezzük a társadalmi státuszunkat biztosnak, rolexxel, új telefonnal, kocsival próbáljuk kifejezésre juttatni. Egy hierarchia, társadalmi szerepek, rétegek nélküli társadalomban, fontossá válnak ezek a dolgok. Ha mindenki egyformán öltözködik, mert megszüntettük az öltöny, nyakkendő státuszát, hogyan tudjuk kifejezni, hogy mégis managerek azaz valakik vagyunk? Hát a kiegészítőink újdonságával.

A vírusveszély, jó példája annak, hogy ez a ideális, szuperkommunikációs, határtalan társadalom mennyire törékeny. A megmondó cégek kussolnak és megoldást várnak az államoktól, hogy aztán a népvélekedés szerint hőst, vagy bűnbakot kreáljanak belőlük. Az államok visszanyúlnak a  totalitárius megoldásokhoz, mert részint ezek amik működnek, részint mert ezzel próbálják visszakapni a megtépázott hatalmukat. A legtöbb állami apparátus most ébred rá arra, hogy elvesztette a lakosai feletti kontrollt. A COVID jó ürügy, hogy megpróbálják ezt a lemaradást a cégekkel szemben behozni.