( asch | 2020. 09. 23., sze - 23:26 )

Amit leírok mind képzelgés, utópisztikus lázálom, regényszerű történet. A valósághoz semmi köze. Ha kijelentő módban írom csak azért, mert ez egy jelen időben írott regény. Irodalmi alkotás.

Mind a Szép Új világ, mind az 1984 egy-egy totalitárius rendszert ír le. A lényegükben hasonlók, de a módszereik nagyon mások. Én úgy látom, hogy a globalisták, akik világkormányt akarnak létrehozni mindkét könyvből merítenek, illetve a kettőnek egyfajta egyvelegét alkalmazzák.

Mivel mindkettőnek az elemei előkerülnek, ezért én nem találom helytelennek, hogy a világunkat a Brave New World-höz hasonlítják. Tudod mit? Ha neked nem tűnik fel a hasonlóság, akkor annak az lehet az oka, hogy túlságosan sok Szómát tolsz, és nincs egy tiszta pillanatod :-)

A szómát átvitten lehet úgy is érteni, hogy ez nem feltétlenül egy konkrét kábítószer, hanem csak valamiféle elmeméreg, ami a gondolkodást blokkolja. Ha megnézed, hogy a polkorrektség mennyi gondolatot tesz illegálissá, akadályoz meg, akkor azzal a hasonlattal is élhetünk, hogy a polkorrektség maga a szóma. Azon gondolatok, amik ki tudnák húzni a 21. század emberét a bajból, azok mind kvázi illegálissá (olyan fokú illetlenséggé, hogy lehetetlen a közbeszédbe behozni) váltak. A szómaköd lényege éppen az, hogy aki benne van, az nem is sejti, hogy benne van.

A szóma másik fajtája a hamis "tudomány". Csalásokkal egy egész hamis tudományt építettek, és folyamatosan építik tovább. Miután a vallásunkat elhagytuk, ennek helyére tették a "tudományvallást", aminek a lényege, hogy ezeket a csalásokat nem szabad észrevenni, mindent el kell hinni, amit egy fehérköpenyes mond, pláne ha a "nincsmásik" sajtó is megírta.

A szaporodásunk ugyan még nem gyárakban történik (ugye ennek leírásával kezdődik a Brave New World könyv, jól emlékszem és nem keverem mással...), de egyértelműen kontrollálva van (Apropó irányított szaporodás és átöröklés: megrendelte már valaki a Revolutionary Phenotype-ot, amit pár napja ajánlottam?). Lényegében a média a nőink számára egy olyan életutat ír elő, amin lehetetlen a 2.1 reprodukciós ráta. Ennek ellenszere a feminizmus megszűntetése volna, azonban ezt egyáltalán szóba hozni is olyan fokú illetlenség, hogy aki ezt olvassa az is inkább felháborodik, minthogy felfogja, vagy elgondolkodjon rajta. A valódi megoldáshoz tehát a "szóma" miatt lehetetlen eljutni. De már magát a problémát nevén nevezni is szinte lehetetlen.

És itt jön képbe az 1984: aki esetleg ki akarna jutni a szóma ködéből, az beleütközik az 1984 mintájára épített falakba. Ezek persze most még közel sem annyira brutálisak, mint a könyvben, de a tendencia látható. A feminizmus okozta problémákról beszélő gondolkodókat simán kirúgdosták Youtube-ról. A gondolatbűnt elkövetőket leradírozzák Twitterről, Facebookról, stb. Érdekes, hogy az Internet technológiája eredetileg soha nem látott információs szabadságot jelentett, és ez rohamléptekben záródik be manapság.

(Egyébként a Brave New World-ben is a lázadó fiút, - akit anya szűlt a rezervátumban - erővel állítják meg végül, legalábbis el akarják csípni. (Nem emlékszem pontosan, csak rémlik, rég olvastam.) De a lényeg az, hogy a Brave New Worldben is van erőszakszervezet, csak többnyire nem látható, mert szinte sosincs szükség rá.)

A múlt eltörlése/meghamisítása is folyamatosan működik. Az Internetről azt gondoltuk, hogy mindent meg fog őrizni, hiszen elosztott rendszer. Aztán meg annyira központosodott, hogy néhány helyről elegendő lesz törölni, és megszűnik a múlt egy szelete. Most még Bitchute-ra felteszik amit Youtube-ról törölnek, de az sem lesz sokáig. Néhány lázadónak lehet hogy lesz offline mentése, de ezek előbb-utóbb kikopnak, megosztani meg úgysem lehet. A szobrok döntögetése is elkezdődött az USA-ban: ha már nem lesznek szobrok, akkor csak pár kattintás és a netről is törlik ezeket a törtenelmi személyeket az eseményekkel együtt. A könyvtárakat már digitalizálták, csak el kell égetni a papírokat és Winston Smith már módosíthatja is a múltat.

Mindkét módszer használatban van tehát.

A COVID egyik értelmezése egyébként éppen az, hogy a Brave New World féle pályáról most állunk át az 1984-re. Miért is? A Brave New World világában a kontroll módja a "répa", azaz jutalmakkal a megfelelő mederbe terelés (a szamár hajtásához használt hátul ostor és elől répa hasonlattal élve). Az 1984 módszere az ostor (egy kis elmeprogramozással egybekötve, hogy a könnyebb eseteket ne kelljen kínozni). Sajnos annyira sokan felébredtek a szómamámorból (valószínűleg az Internetnek köszönhetően), hogy a világ urai belátták: nem tartható tovább a Szép Új Világ módszere, több 1984 kell. Ezért kellett elindítani a hisztériajárványt, mert ezzel pillanatok alatt meg lehet kurtítani a szabadságot, be lehet vezetni egy 1984 féle kontrollált világot lényegében ellenállás nélkül. Hetek alatt a semmiből indulva egy kis sajtókampánnyal el lehetett jutni odáig, hogy a többség önkéntes házifogságot vállalt. A kisebbségre pedig rá lehet kényszeríteni erővel. Megvan a precedens, hogy bárkivel bármit meg lehet csinálni. És lám, Ausztráliában drónokkal ellenőrzik a maszkviselést. Meg egyébként minden mozgást is követni lehet ezzel, de az "csak mellékhatás". (Oké, az 1984-ben nem voltak drónok, csak teleképek, de ez lényegtelen mellékszál. Nem tudom emlékeztek-e, hogy kimentek egy erdőbe nyugodtan beszélni, és utólag kiderült, hogy ott is voltak mikrofonok. Vagy a nő elárulta. Vagy mindkettő.) Az embereket egymás ellen lehet fordítani: Lélegzel? Meg akarsz gyilkolni? Egymást jelentik fel az emberek. Gyanakodnak mindenkire: lehet, hogy kovidos! (Arra emlékeztek, hogy kik a legveszélyesebb besúgók az 1984-ben? A gyerekek!)

Mivel a vírusveszély mindent felülír (olyan mint az aduász, vagy a Tesla az autóskártyában), ezért az összes létező jogot el lehet venni általa. Most még utána lehet olvasni, hogy a nagyvilágban mi mindenre volt precedens (most nem hánytorgatom újra fel, aki akarja utánanéz). És még csak most jön a sokkal veszélyesebb második hullám, mi lesz még?

Mivel még sokan a szómaködben élnek, ezért simán működik a módszer.

Mindez természetesen csak spekuláció, a valósághoz semmi köze, de néha jópofa ezekben az utópiákban/antiutópiákban - kinek milyenek a hajlamai - elmerülni.