( enpassant | 2020. 09. 02., sze – 08:10 )

Köszi, hogy összeszedted, jó olvasni egy olyan véleményét, aki nap mint nap használja!

Rust hatalmas hatulutoje a meredek learning curve.

Ez lehet, hogy így van a legtöbb embernél, de az is sokat számít, hogy milyen háttértudással állsz neki. A borrow checker az vélhetően mindenkinek új, azt megtanulni a legnehezebb, de az egyik legfontosabb a biztonsághoz. Az összes többi tudását már más nyelvből ismertem, így nem volt gond azokkal, csak meg kellett ismerni, hogy mi mire való.

Hasonlo gyilkos az implicit conversion.

Ezt lehetőleg el kell felejteni, nem kell használni! Scalaban is van, de nem ajánlott a használata, illetve az új Scalaban már lesz helyette más, ami kiváltja azt a tudást, ami miatt leginkább kellett.

Szinten gond, hogy nincs normalis fejlesztoi kornyezet.

Ezt is aláírom, de ez se olyan fontos, ha már régóta olyan módon és szemlélettel programozol, ahol ennek nincs nagy szerepe.

Meg egy hatranya van a rust-nak: iszonyu gyorsan fejlodik, valtozik.

Ez valóban nagy hátrány, de gondolom most már ez egyre inkább le fog lassulni és kezelhető méretű lesz. Eddig ez nem volt nagy gond, mert kevesen használták éles rendszereken. Mivel egyre többen használják éles rendszereken, így egyre nagyobb lesz a nyomás is, hogy ne változzon olyan gyorsan.

A legnagyobb fajdalmam az exception teljes hianya

Pedig a borrow checker után ez a másik nagyon fontos feature, ami miatt biztonságosabb és érthetőbb programok készülhetnek.

ami miatt mindent egy Result<> -ba kell gyurni es mappelgetni a hibakat mindenhol. Iszonyu macera, teljesen feleslegesen.

Amikor mappelgetni kell mindenhol a hibákat, akkor az a legtöbb esetben egy figyelmeztetés is, hogy nem valami jól van szervezve a kód, pl. azt a dolgot, ami ott lent a hibát adja, azt kicsit feljebb kellene meghívni.

De ezen kivul sok feature, amit megszokott az ember egy modern nyelvtol, hianyzik.

Scala után se mondanám, hogy sok feature hiányozna a nyelvből, pedig Scalaban van minden is. Ami hiányzik nekem nagyon az az, hogy a rekurzív függvényhívás ne szálljon el stack overflow-val, legalább tail call hívás esetben. Ezt szeretnék is megoldani, de nem igazán tudják.