( tornai | 2020. 08. 22., szo - 09:43 )

Simple Scan nevu Androidos appot hasznalom. Tobb oldalt is tud termszetesen egy pdf-be scannelni es nekem ez itt eleg. Onnantol en rendezem mappa-strukturaba ezeket. Mivel nem dokumentumok ezreiről, százezreiről van szó, ezért tagelés, keresés nekem nem fontos, mert nagyon könnyen megtalálom a keresett iratot.

Kb ezt kell elképzelni:

Iratok > Munka > X ceg > Bérpapirok 2011 > pdf file(ok): Bérpapir 2020.01.pdf, Bérpapir 2020.02.pdf, Bérpapir 2020.03.pdf...
Iratok > Munka > X ceg > Munkaszerződés > pdf file(ok)
Iratok > Lakás > Biztosítás > 2020 > pdf file(ok)
Iratok > Lakás > Adásvétel > Földhivatal > pdf file(ok)
Iratok > Lakás > Adásvétel > Közjegyző > pdf file(ok)
Iratok > Lakás > Hűtő > Garancialevél > pdf file(ok)
...

Fotóknál ugyanez van:
Fotók > Dátum - Esemény neve > fotók, pl:

Fotók > 2008.12.24. - Karácsony, Lengyeltóti > fotók
Fotók > 2016.07.16. - Vitorlázás, Sibenik > fotók
...

A backup sem gond, bármivel fog menni (nem kell hozzá spéci program sem, csak 2-3 (amennyire biztosra akarsz menni) USB meghajtó. Cserébe bármilyen gépről bárhogy olvasható, a meghajtók maguk titkosíthatóak könnyedén, nem függök az internettől vagy bármi más szolgáltatótól/szoftvertől. A tárhely lényegben korlátlan és végtelenül gyors. Pár havonta egyszer 10 perc alatt pedig tudod iktatni+backupolni az új dolgokat. Mindhárom drive fel van cimkézve: 1, 2, 3. Minden iratot, fotót először az 1-esre másolok fel, majd onnan a 2-re és onnan a 3-ra. Így nincs véletlen felülírás, világos, hogy hogy haladnak az adatok. Jobb-klikk tulajdonságokkal pedig meg is tudok győződni ha akarok, hogy valóban ugyanaz a tartalma mindegyik "Iratok" mappának (darabszám-méret).

Az igényeimnek tökéletesen megfelel. Hangsúlyozom: az én igényeimnek. Minden mással csak több szívás, üzemeltetés, költség, stb lenne. Sose volt arra se szükségem, hogy konkrétan tartalomba keressek. A fentebb vázolt struktúrában még az is megtalálja 30 másodperc alatt a keresett dokumentumot, aki most látja először.

Nem hiszek abban, hogy valami csoda-app majd az elmúlt 15 évben mindenféle telefonról összefotózott ömlesztett fotókat majd értelmesen berendezi, kereshetővé teszi (nem biztos hogy van mindig meta), stb.. nyilván csinálnak valamit, de az úgyse az és úgy lesz ahogy nekem kell és nem fogja kiválógatni a szemetet sem. A munkát (rendezést) nem hiszem, hogy meg lehet spórolni. Az iratok fizikai eredetijét is természetesen megtartom rendezett formában - ha minden kötél szakad, akkor az is megvan.