( mrceeka | 2020. 08. 14., p – 20:01 )

Kezdetnek egy kis coming out: jóval előbb foglalkoztam kereskedelmi Unixszal és Linuxszal, mint Windowszal. Azóta is használok Linuxot, mert megszokás miatt több dolog jobban kézre áll. Ennyit a "több évtizednyi ellenségeskedést és troll mentalitás" -ról. A személyeskedésed nagyon mellé ment. 

Most vissza a témára. Azt állítottad, hogy szabad szoftverekre alapozott szolgáltatásokkal függetlenedhetnek az európai országok. Erre rámutattam, példákkal, hogy külső feleknek a szabad szoftverekbe könnyű soká meglapuló, jól kihasználható, hibának látszó backdoort építeni. Úgy értettem, hogy könnyebb annál, mint ha az európai országok zárt szoftvert fejlesztenének. 

Szóval nem arról van szó, hogy a Microsoft így mit helyez el - hanem arról, hogy a szabad szoftveres, Általad alternatívának gondolt projekteket milyen könnyű titokban megszállni - a zárt alternatív fejlesztéshez képest. 

Ezért nem is értem, miről beszélsz - nem téma ennek kapcsán, hogy zárt forrásban milyen nehéz sebezhetőséget megtalálni - az a kérdés, hogy milyen nehéz másvalaki zárt forrásában backdoort elhelyezni... 

"nemzetbiztonsági kockázatot jelent ha kritikus szolgáltatások idegen multik kezében vannak" - maradéktalanul egyetértünk. Ez a törvény is hazánkban.