( Ritter | 2020. 08. 14., p – 15:54 )

A kedvedért megkeresem magamban rejlő gyógypedagógust! :) 
Bár szerintem tudod te, csak játszod a hülyét. Magam részéről mindig is kétkedtem a "Linux barát Microsoft" meg "open source barát Microsoft" mítoszában. Személyed is mutatja, több évtizednyi ellenségeskedést és troll mentalitást nem lehet átfordítani egy ekkora multinál. 

Természetesen egy sebezhetőséget, backdoort zárt forráskódban csomagolva nagyságrenddel nehezebb megtalálni, mint amikor elérhető a rendesen dokumentált forráskód. Nyilván át kell nézni a forráskódot ami nagy projekt esetében nem kis feladat. Olyan szituáció is adódhat amikor érdemesebb nulláról írni egy sajátot. Sok esetben viszont nagyon is költséghatékony, stabil megoldások alapját adja az opensource. A Google kis egyetemi projektből Microsoft méretű óriássá nőtte ki magát az open source kódok okos felhasználásának köszönhetően. Országos szintű játékos már eléri azt a méretet, hogy értelmesen ki tudja használni a nyílt forráskód előnyeit. 

Amiről te beszélsz pedig még csak nem is zárt forráskód, hanem zárt forráskód idegen országbeli multi szerverein. Nos itt még el sem kell rejteni semmilyen backdoort. A totális lehallgatás minden lehetősége adott, ott a multi saját szerverein. Az értelmesebb és független véleményt képviselő szakemberek mindig is mondták, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent ha kritikus szolgáltatások idegen multik kezében vannak. Most a Trump kormányzatnak hála, első kézből, az Egyesült Államokból kaptunk bőséges anyagot erről a kockázatról. 

Természetesen Magyarországon ugyanúgy kockázati tényező egy amerikai multi, mint az Egyesült Államokban egy kínai multi.