( Hiena | 2020. 08. 08., szo - 12:32 )

"Amúgy a Hays kimutatásai mennyire életszerűek?"

Semennyire. A cégek adják az adatokat és beleszólásuk van abban, hogy még a Hays által is kezelt adatok közül is mi legyen felhasználva. Minden cég abban érdekelt, hogy ezek a számok ne legyenek se túl magasak, se túl alacsonyak az iparágiakhoz. De nincs bontás iparáganként, területenként és lokáció szerint. Igen jelentős eltérések lehetnek ugyanabban a pozícióban 50-100km-el keletre vagy nyugatra.

A bérmutatójuk szerint egy termelésben dolgozó senior mérnök, szerintük bruttó 500 és 750.000 között keres. Ugyanezen bérmutató szerint egy junior Python SW dev.  500 és 700.000 között keres. Ebben csak az nincs benne, hogy hol, milyen területen, milyen iparágakban.
Nem adnak információt arról, hogy egy-egy cégen belül mekkora adott pozícióban a szórás a fizetések között. Mivel a legtöbb helyen a munkaszerződés valamilyen tiltást tartalmaz a fizetések kommunikációjáról, a legjobb esetben is csak találgatása lehet az embernek, hogy a mellette ülő mennyit keres.Ezért támogatom azt az ötletet, hogy NAV minden évben a személyi jövedelem adóbevallások alapján nyilvánossá és kereshetővé egy adott cégnél kifizetett anonimizált fizetési listát. Továbbá, legyenek ezek a fizetések kereshetőek munkakörök szerint bontva. Igen, lenne belőle keverés, de nagy mértékben csökkenttené a bérfeszültséget és rendezné a béreket hosszútávon.