( fdavid | 2020. 08. 05., sze – 10:16 )

A szabad kapitalizmus akkor működne ha zárt rendszerről beszélnénk és ki lehetne iktatni minden egyéb befolyásoló tényezőt (pl. média).  "A piac szabályoz" elv egy szimpla tévhit.

Minden ország (igen még az USA is), de különösen az európai államok alaposan szabályozzák a piac működését. Ez szükségszerű. Azon lehet (és kell is) vitatkozni, hogy mi legyen ez a szabályozás, de pontosan a gyengén vagy rosszul szabályozott területek okozzák az óriási problémákat. (Pl. bankrendszer, szoftveripar, stb.) A fenti felvetés egy szabályozási elképzelés, aminek a legkevesebb köze sincs a tervgazdasághoz. Olvass utána, hogy mi a tervgazdaság.

Azt, hogy mivel járj és mit gondolj, a szabad (vagy inkább vad) kapitalizmus sokkal jobban megmondja, csak lehet, hogy az kevésbé tűnik fel. A szabályozott piacgazdaság ezen a helyzeten a közösség javára igyekszik javítani, azzal, hogy bizonyos döntési opciókat kizár, és ezzel másoknak pedig nagyobb teret enged. Csak óvatosan jegyezném meg, hogy a demokrácia a szabadság korlátozására épül mások szabadságának érdekében.