( Raynes | 2020. 08. 01., szo – 04:38 )

Le vagyok nyugodva. Én se szeretem a nano-t, érdemes inkább a vi/vim-et megtanulni, de azt nem mondanám, hogy használhatatlan és felesleges. Kezdőknek nem baj, ha fejlesztik, meg disztrókba beleteszik defaultnak, nem tud sokat, de azt könnyű rajta használni egy teljesen fogalmatlan usernek is, pár KB-ot foglal, függősége nincs nagyon, elfér. Ha más nem arra jó, hogy a telepítés és rendszerbelakás ideje alatt tudjon valaki minimálisan konfigfájlokat szerkeszteni. Aki meg mélyebben benne van ebben, az felteszi magának a vim-et vagy neovimet vagy Emacs-et, vagy amivel épp mérgezi magát és átírja az EDITOR változót.

Az viszont én se ajánlom, hogy terminálban ezt használja valaki fő editornak. Szerintem ennél az mcedit is jobb, de akkor már micro, ami sokkal többet tud, teljes értékű text editor, nem ilyen 10 billkombós Notepad-szintű szerencsétlenség. Az is igaz, hogy aki nano-t használ, az elve ritkán használ terminált is, inkább grafikus felületen használ valami GUI-s text editort.

Nekem pl. totál mindegy, mert az Emacs-en kívül (amit még nem tanultam meg) elvagyok bármivel, ha más nem cat > newfile vagy ed-del is elboldogulok, csak úgy megjegyeztem ezeket.