( mhmxs | 2020. 07. 22., sze – 11:52 )

"A DevOps szerintem nem egy munkakör, hanem egy csoportszervezési és felelősségelosztási irány." igen is meg nem is.

Egyfelol az idobelisege a dolognak hianyzik. Mikor ez az egesz filozofia/megkozelites/whatever nepszeru lett ez csak egy elmelet volt. De a szakadek ott tatongott a ket oldal kozott, es ment az egymasra mutogatas. Szoval kellett valaki akit elfogadtak mind a devek es mond az opsok a szaketelme alapjan. Kellett valaki, akinek volt gyakorlata mindket teruleten, hogy ez az egesz kultura elterjedhessen.

A masik dolog pedig, hogy osztott felelosseg nem igazan letezik. Vagy legalabbis en tuti nem hiszek benne. Es persze mindenki felelossege a kod, de azert megis ott van a vezeto fejleszto, aki elviszi a balhet. Mindenki felelossege a projekt, de csak van egy project manager, aki felel a csapatert. Miert lenne ez maskent az kapcsolatban, hogy uzemeltetheto allapotban kell atadni a termeket?

Van az az elmelet, hogy ha melletted az utcan osszeesik valaki, akkir 100% felelosseg terhel, hjogy mentot hivj. Ha ketten vagytok, akkor mar 50-50. Gyakorlatilag 100 ember felett elveszik (1% ala megy) az ember egyeni felelossege.