( Andrei | 2020. 07. 09., cs – 12:11 )

Elorebocsatom: kiskamasz koromban faterom 1-2-szer atengedte a kormanyt falusi folduton parszaz meter erejeig. Jo bulinak tartottam anno, de en nem fogom ezt megcsinalni a kisfiammal.

Erveim

(1) Valahogy ugy kepzelem, hogy az ilyen iranyu igenyek kielegitesere leteznek legalis modozatok (dodzsem, gokart, stb.). Nyilvan ezek penzbe kerulnek es nyilvan a soherek inkabb okosba oldjak meg, inkabb torvenyt szeg, de nehogymar 10k-t ki kelljen fizetnie a gyereknek par perc mokaert.

(2) A torveny a fenti hozzaszolasokat olvasgatva eleg egyertelmu. Nyilvan lehetne az egyszeri jaror elnezo az ilyen esetekben, kiszabna egy jelkepes birsagot, aztan hazakuldene oket. Amitol nalam egy kicsit felmegy a pumpa, az az, hogy megis mi f*szert gondolta ugy emberunk, hogy ezt az egesz mutatvanyt streamelnie kell? Nem ugy van, hogyha mar valami csibeszseget kovetek el, akkor fulem-farkam behuzom, es probalok nem lebukni? Ez egy kicsit a sutyerak gengsztertempo, hogy kiposztolom az aranyozott Berettat a facebookra, aztan meg sapitzok, hogyha a hatosag rakerdez, hogy van-e hozza engedely. 

(3) Meg azert a "torveny mindenkire vonatkozik" elvet kicsit serulni ereznem. Ha valakit mobilozas kozbe lekapcsol a rendor, akkor joggal sertodik meg, hogy o nem mobilozhat egy jot buntetlenul, csak ha elotte illegalisan atengedi vezetest a gyereknek... Vagy mivan? Azert nem lehet mobilozni vezetes kozben mert nem tudsz eleg gyorsan kozbeavatkozni, ha atengeded a vezetest es mobilozol, akkor mar duplan vagy hendikeppelve, ha kozbe kell avatkoznod...

(4) Ismerve a kozossegi median uralkodo mentalitast, nyilvan a "videki elit" belelatna egy ujfajta challenge lehetoseget a dologba. Milyen raj mar a gyereket videozva csapatni a folduton! Aztan a masodik 40-el menne, a harmadik 50-el, a negyediket meg a tuzoltok flexelnek ki a roncsokbol... Amondo vagyok, inkabb tartassuk be a torvenyt es vegyuk elejet ennek a remek nepi mozgalomnak, minthogy azon lamentaljunk par evvel es temetessel/toloszekkel kesobb, hogy hol b*sztuk el...?

Mindezeket osszevetve szerintem, ha a csavokam bukja a jogsijat 1-2 evre, az nem fog rosszat tenni neki.