( pacm4n | 2020. 07. 09., cs – 10:10 )

Szerintem pedig Alonso a valaha volt legjobb versenyző, mondom ezt úgy, hogy soha nem voltam kifejezetten Alonso szurkoló. Nem tudom, hogy itt hanyan emlékeznek arra, amikor a GP2-es szinten mozgó Minardival is képes volt pontot szerezni. Később pedig a minden szempontból esélyesebbnek számító Ferrarit, és az akkoriban "minden idők legjobbjának" kikiáltott Schumachert az underdog Renaultval taszította le a trónról, úgy hogy a jóval tapasztaltabb, hétszeres világbajnok rendszeresen nyomást gyakorolt rá, de megbirkózott vele, még Imolában is.

2007-ben pedig úgy zárt pontegyenlőséggel Hamilton mellett, hogy Ron Dennis olyan etikátlan módon hátráltatta rengetegszer Alonsot Hamiltonnal szemben, hogy nekem, mint Ferrari szurkolónak okozott szekunder szégyenérzetet. Nem véletlenül menekült el a McLarentől szó szerint a szezon után. Nyilván nem valamiféle Hamiltontól való rettegés miatt, amit a brit versenyző szurkolói próbálnak rengetegszer belemagyarázni, úgy hogy őt még Button is elverte a McLarenben. Kvalitásokat tekintve nem is gondolom, hogy Hamiltontól hasra kéne esni. Egyszerűen amit abban az idényben csináltak Alonsoval szemben, az botrányos volt sportszakmai és morális szempontból is. 

Érdemes még a srác rajtjait is visszanézni, rendszeresen több helyet sikerült nyernie, akár olyan bohócautókkal is, mint a McLaren-Honda. Ráadásul olyan íveket beautózva, amiket másnak eszébe sem jutott volna, mert nem voltak úgy felgumizva, porosak voltak, és nagyobb távot kellett megtenni. Alonso viszont mégis ezeken a helyeken rendszeresen több pozíciót is szerzett.
De ugyanez elmondható volt későbbi versenyhelyzetekben is, ahol számtalanszor olyan íveken vitt véghez előzést, amik a többiek számára nem is szerepeltek az eszközkészletben.

Említésre méltó az is, hogy a Ferrarit még az életben nem láttuk jól menni esőben, mert ezen valamit rendszeresen elkefélnek az olaszok. Alonso viszont olyan esős futamokat, időmérőket futott, hogy elhitted, hogy a Ferrari jó esőben. Brazíliában ráadásul még slick gumikon is, ahol bucira verte Massát.
Vettel is hatalmas esőmenő volt a Red Bullban, Toro Rossoban, aztán a Ferrariban hirtelen már nem. Alonso gyakorlatilag bármilyen technikával, bármilyen ronccsal képes olyan tökéletesen autózni, mint egy gép.

Végszóként pedig szerintem az is nagyon fontos adottság, hogy soha nem kezd el ripacskodni, cigánykodni, mint Hamilton vagy Vettel, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elvárnák. A másik két versenyző ilyenkor egyből elkezd picsogni, unfair lépéseket tenni, Alonso viszont a mezőnyben bárhol, bármilyen körülmények között beleteszi a maximumot amellett, hogy sportszerűen versenyzik. Ez még Schumacherről, Sennáról sem volt elmondható.
Nagyon jó példa a pár évvel ezelőtti bakui verseny, ahol csak egyetlen kereke maradt épségben a rajt után. Mindenki más kiszállt volna a versenyből, ő viszont levezetett egy teljes kört úgy, hogy az autója azt sem tudta, hogy merre van az előre, emiatt többször is ütközött, és a szétroncsolódott McLarennel végül pontot szerzett.

Az pedig, hogy nem ötszörös világbajnok, összességében 8 ponton múlt. Annak ellenére, hogy egyszer sem versenyzett domináns autóban. Viszont neki van egy valóban kivételes tudása és elhivatottsága.

(Így utólag visszaolvasva eléggé olyan, mintha Alonso szurkoló lennék, de valóban nem vagyok az. Egyszerűen frusztrál, hogy gyakorlatilag tervezőasztalon és a pénzen dől el egy VB cím kimenetele, és emiatt olyan versenyzők vannak isteni magaslatokba emelve, akik nem érdemlik meg, míg egy ilyen kaliber pedig méltatlanul alulértékelt. Bocs a kisregényért.)