( Yuhl | 2020. 07. 08., sze - 11:13 )

De néhány házgyártó használ egy olyan koncepciót is, hogy elöl-hátul kifelé fújnak, emiatt a gépházban szándékosan alacsonyabb nyomást tartanak, ami néha jót tesz a hűtésnek

Hát, ha azt nézzük a levegő hővezető képessége igen rossz. A kisebb nyomás meg szerintem még csak nem is igen javít rajta.

A légkeringetés azért szükséges, hogy a házban keletkező hőenergiát kivezessük a házon kívülre. Elöl-alulról befele fújatunk, hátul-felül kifele. (A meleg levegő is felfele száll, észerű ezért ezt az elvet követni.) Egy termetes videokártya nincs éppen jó hatással áramlástanilag a levegő cirkulációjára. (Cserébe rohadt sok hőt termel.) Processzort hatékonyan toronyhűtővel, elölről hátra hűtünk, ráfújva a hátsó ventikre rásegítésképpen, ezek ki is vezetik egyből a meleget. (Ha 14 centis toronyhűtőd van, akkor józan paraszt módjára ki lehet számolni, hogy egy 9, vagy 12 cm-es hátsó venti valószínű nem lesz elég kivezetni, turbulens áramlás fog valószínű keletkezni. Legjobb, ha lukas a ház felül is és oda berakni még ventit.)

A jó és hatékony hűtésért szerintem totálisan újra kellene tervezni gépház belsejét. Tök jó lenne pl, ha tudnánk az alaplap másik oldalát is hűteni, vagy a bővítőkártyák nem állnának a levegő útjába. Ez az elrendezés cirka 40 évvel ezelőtt gondolom tök jó ötletnek tűnt, de ma már annyira azért nem az.