( Raynes | 2020. 06. 29., h - 14:39 )

Nálam tuning nélkül kb. 75-78 fok környékén tetőzik a sima (nem X-es verziójú) 2600, ha már órák óta maxon pörög egy hosszabb gaming session-ben. Egy elég rosszul szellőző Zalman i3 házam van, a nem nyitható ajtajú verzió, ami egy elég olcsó, dzsunka ház sajnos. Véletlenül vettem, az i3 simple verziót ajánlották az egyik fórumon, a jobbik nyitható, full elülső szűrőjű ajtajú variánst, de sajnos figyelmetlenül olvastam és balga módon a rossz verziót rendeltem meg, a sima i3-at az i3 simple helyett.

Szóval a Ryzen 2600-ot a hozzá mellékelt gyári Wraith Stealth Cooler teljesen jól lehűti. Nem a világ legjobb hűtője, de korrekten teljesít, max. fordulaton kicsit zajos, de az sem vészes, max. csak a csendsznobokat zavarja. Tehát nem ilyen elviselhetetlen zúgás, de a nagyon csendes prémium hűtökhöz képest azért jobban hallani a hangját. Engem nem zavar. Ha te sem vagy csendsznob, meg nem hardcore tuningot nyomatsz le a procin, akkor elégnek kell lennie.

Ha nálad tényleg a 95+ fokokat verdesi, próbálj a hűtő alatt jobbfajta pasztát, mondjuk MX-4, GD900, és javíts a ház szellőzősésén vagy plusz ventikkel, vagy cseréld le a házat. Nem cseréltem le a pasztát, az a filmpaszta van a hűtőn, ami gyárilag volt rajta, az is korrekten teljesít, nem láttam értelmét pucolgatni, meg újrapasztázni, csak azért, hogy nyerjek 1-5 fokot.

Egyébként sem nagyon forrófejű a 2600, mindössze 65 W TDP, nem túl magas órajel. Meg 12 nm-es csíkszélesség, nem ilyen Intel-féle 14+++++++++++++++++++++++++++++++++ 95W TDP, ami valóságban elmegy 180 W-ig is. Tehát nem kell neki brutális hűtés.