( hajbazer | 2020. 06. 11., cs - 18:52 )

Attól, hogy valóban bloat és neked nem tetszik, attól még alternatíva.

Igen. Csak nem nekem alternatíva és arra sem alternatíva, amit nekem nyújt a Total Commander, vagy amit én elvárok egy kétpaneles fájlkezelőtől.

Az összes olyan GUI-s program bloat lesz, amibe kellően sok funkciót integrálnak és valami nagyobb grafikus libraryt használ, mindegy, hogy Qt, Gtk, vagy hasonló.

Az IT fősodor egyik legnagyobb tévedése, hogy a funkciók vagy a beállítási lehetőségek tesznek bloattá egy alkalmazást. A funkciók nem tesznek bloattá egy alkalmazást, pláne nem egy fájlkezelőt. A gány implementációk tesznek bloattá egy alkalmazást és a különféle bloated frameworkök sajnos lehetővé teszik (sőt néha még elő is segítik) ezeket a gány implementációkat. A Total Commander a legjobb példa erre. A legszéleskörűbb funkcionalitással és konfigurációs lehetőségekkel rendelkező alkalmazás, ami az összes grafikus fájlkezelő közül a legkevésbé bloat.

Ezek a szöveges alapú CLI/terminálos alkalmazások teljesen jók.

Neked lehet. Nekem viszont nem jók. Érdekes, hogy te hadoválsz modern™ oprendszerről, mégis 30-40 éve elavult felhasználói interakciókat próbálsz hatékonyabbnak beállítani, mint értelmesen összerakott desktop operációs rendszeren futó értelmesen összerakott alkalmazások grafikus felületét. Most mondjam én is azt, mint fősodratúék szokták ilyenkor, hogy ennyi erővel élhetnénk egy barlangban is, meg használhatnánk kőbaltát?

Meg sokkal több mindent konfigurálhatsz bennük, mint GUI-s alkalmazásnál, aminél csak annyit konfigurálhatsz, amit a GUI felületre beállítást kivezettek

Ez után a kijelentés után le sem tagadhatnád, hogy desktop Linuxot használsz. Tudod, abban az érában, amiben a Total Commander, az IrfanView, a PuTTY, a WinSCP, a Media Player Classic, az AutoHotKey, vagy akár a Microsoft Office 2003 készültek még szokás volt kivezetni szinte minden konfigurációs lehetőséget a UI-ra és az elérhetőségüket biztosító menürendszereket logikusan felépíteni. Azt meg szerintem te sem gondolod komolyan, hogy egy jól felépített menürendszerben jól irányzott két kattintás kevésbé hatékony, mint terminálban pötyögve config fájlokat editálgatni. Amiket ráadásul mostanában szeretnek 20 felé szedni *.conf.d idealizmusok alá, hogy még véletlenül se találd meg, amit keresel és még véletlenül se lehessen átlátni egyben. A desktop Linuxod pedig (akár tetszik, akár nem) pont affelé halad, hogy már konfigurációs fájlokból sem lehet alapdolgokat beállítani. Mint például a GTK3 rekurzív fájlkeresését kikapcsolni. Másik jó példa, ami most eszembe jutott, hogy Xorg alatt nincs egy olyan értelmes AutoHotKey-alternatíva, amivel meg lehetne oldani, hogy a Windows gomb megnyomásakor csináljon valamit (mondjuk dobjon fel egy menüt), de mindeközben modifierként is lehessen a Windows gombot használni, tehát egy Windows+R is menjen. Az eredmény, mind (kizárólag config-fájl-editálgatós) xbindkeysszel, mind bármelyik ablakezzelő saját hotkey-implementációjával az, hogy ha a Windows+R-re rá van konfigolva egy exec, akkor az Windows+R esetén is lefut. Értelmes doksi sehol, man page-en csak alapdolgok vannak. Ezzel szemben AutoHotKeyjel még a press-release-re is külön tudok állítgatni és még az egérmozgást is tudom befolyásolni, sőt az egérkattintást is összekombinálhatom egy modifierrel, sőt még azt is megmondhatom, melyik alkalmazásban szeretném, hogy működjön. Ha pedig valamit nem tudok kitalálni, van lokális (chm) helpje, ahol mindenre van részletes leírás, több, bonyolultabb példával is alátámasztva. Hol van ez a felhasználói szabadság Linuxon? Sehol. A hatékony, haladó felhasználáshoz alapdolgok hiányoznak Linuxon. Ez nem azt jelenti, hogy semmire sem jó, vagy hogy ne lenne elég modern. Csupán azt jelenti, hogy haladó felhasználásra bizony jobb egy jól bekonfigurált Windows XP, mint egy jól bekonfigurált desktop Linux. Mindamellett, én el tudom fogadni, hogy te jobban érzed magad a Linuxodon. Kár, hogy a mai napig képtelen voltál elfogadni a fordítottját, az én Windows XP-felhasználásommal kapcsolatban.

Ez az XP meg hidd el, hogy csak a te mániád. A valóságban semmi olyat nem nyújt, amit a Linux ne tudna nyújtani hatékonyabban, még jelenleg is támogatott rendszerként.

A Windows XP nem csak az én mániám. Legalább annyi felhasználó mániája rajtam kívül, amennyinek mániája a desktop Linux. Sőt jelenleg még mindig többnek, 6 év után is. Számtalanszor elmagyaráztam már neked, hogy mi mindent képes hatékonyabban nyújtani, mint az egyre kevesebb mindent nyújtó, a Red Hat által egyre inkább egységsugarú okostelefonbuzi rendszerré silányított desktop Linux. Azt pedig senki nem állította, hogy az XP mai napig támogatott rendszer, még én sem. Innentől kezdve kicsit az almát a körtéhez esete, amikor Linuxokhoz hasonlítgatod úgy, hogy más topicokban rolling release-eket is szoktál nekem ajánlgatni.

Az van, hogy rugalmatlan vagy, nem bírsz új dolgokat megszokni, megtanulni, és emiatt leragadtál rohadt régi megoldásoknál, csak azt ismered, azt szoktad meg, az áll kézre.

Gyorsan felejtesz. Nemrég még megdicsértél egy config fájl editálásra irányuló jótanács kapcsán, hogy hajlandó vagyok új dolgokat megtanulni és megismerni, éppenséggel a Linuxot. Én viszont nem felejtek, úgyhogy elmondom inkább én, hogy mi van. Az van, hogy 3 éve képtelen vagy elfogadni, hogy én a Windows XP mellett tettem le a voksom, mert nekem többet ér a gyorsasága, a stabilitása, a konfigurálhatósága, az erőforráshatékonysága, mint az, hogy ott legyen rajta az updated™ címke, akármit is jelentsen. Az van, hogy számtalanszor kiderült már, hogy nekem totál más szempontok fontosak, mint neked, de emellett az is mindig kiderült, hogy ezt te képtelen vagy elfogadni. Az van, hogy "csak egy maradhat" alapon jelenleg te vagy az utolsó önjelölt hegylakó ezen a fórumon, aki foggal-körömmel erőlködik, hogy meggyőzzön a Linuxra való átállásról, miközben távolról sem hajlandó figyelembe venni, hogy én mit várok egy desktop operációs rendszertől. Az van, hogy a saját szempontjaidat és a fősodor által erőltetett szempontokat akarod velem elfogadtatni, mint például, hogy egy frissítéseket már nem kapó rendszer az már csak "retrózásra" jó és "nem lehet" hatékonyabb napi munkára, mint egy Tapicskoló Tamás szintjére butított desktop Linux, amin már lassan tényleg csak parancssoros cuccokkal lehet értelmesen dolgozni és azokkal is csak azért, mert a Red Hat még nem trancsírozta szét őket.

ez saját pszichológiai nézeted folyománya, nem igazolható tény

Igazolható tény, hogy Windows XP-vel hatékonyabban lehet dolgozni, mint egy desktop Linuxszal és jópárszor igazoltam is neked, az elmúlt 3 évben.

A saját szokásaid rabja vagy, amit nem tudsz elengedni.

Mindenki a saját szokásai rabja. Az is egy szokás, hogy Tapicskoló Tamás 2 évente új okostelefont vesz. Az is egy szokás, hogy Matthias Clasen, szélsőségesen idealista Red Hat fejlesztő, havonta API-t tör, kivesz vagy tönkretesz valamit a GTK3-ban. Az is egy szokás, hogy Lenart Poettering a mai napig lusta jól körülhatárolt és reprodukálható bugokat kijavítani a systemd-ben, a pulseaudio-ban, de azért saját DNS rezolverre, saját NTP syncre és mindenki más helyett mindent (általában szarul) megoldani akaró idealizmusokra futja. Az is egy szokás, hogy te inkább szopatod magad parancssorban a Linuxodon, miközben a Red Hat szélsőségesen idealista fejlesztői folyamatosan lebontják körülötted mindazt, amitől a desktop Linux egy jól használható grafikus desktop operációs rendszer lehetne hozzáértők számára. Az is egy szokás, hogy minden egyes alkalommal, amikor szóba kerül a Windows XP, te kényszert érzel arra, hogy elmantrázd ugyanazokat az idealizmusokat, mint egy makacs papagáj.

Erről nem a MS tehet a support megvonásával, nem a Linux, nem a Double Commander, nem a config fájlok editálása, hanem saját magad tereled be korlátok közé.

A Microsoft tehet róla, hogy beszüntette a supportot és közvetetten arról is tehet, hogy többszáz millió embernek kellett emiatt új számítógépet vennie és a régit kidobnia, pláne, hogy mind akkor, mind most a Windows 7 támogatás lejárta után is új számítógépek vásárlására szólította fel a felhasználókat. A Double Commander fejlesztője arról tehet, hogy 12 év kevés volt ahhoz, hogy egy stabil, erőforráshatékony Total Commander alternatívát kínáljon Linuxra. Helyette csinált egy bloated, multi-platform idealizmust, ami így nem lehet teljesértékű alternatívája a Total Commandernek, mivel nem lehet ugyanolyan hatékonyan használni, ugyanazon a gépen. A Linux, mint kernel és a config fájlok editálása, mint tevékenység nem hiszem, hogy tehetne bármiről, így ezek beillesztése a felsorolásba értelmezhetetlen. Az viszont már rég rossz, ha csak és kizárólag config fájlok editálásával lehet egy desktop operációs rendszert konfigurálni. Ennél még az is egy fokkal jobb, ha regedittel kell valamit átírnom, amit nem vezettek ki a UI-ra. Te mégis inkább a parancssorban editálandó config fájlok korlátai közé szorítod magad.

XP már évek óta vicc fő OS-nek.

Nem jobban, mint a desktop Linux, pláne, hogy XP-t még mindig többen használnak. :) De örülök, hogy jól szórakozol. Ezt a kijelentést te elolvastad a fősodratú tech-lakájmédia hasábjain, benyaltad, és azóta is csak hangoztatod. Mert az már számtalanszor kiderült, hogy én nagyságrendekkel jobban értek bármilyen Linuxhoz, mint te a Windows XP-hez. Ha nem ismered, akkor valóban könnyű benyalni mindenféle idealizmusokat és reális problémának vizionálni, hogy csak MBR-ből tud bootolni, meg hogy nincs rajta kompozitor.

csak nem napi használatú mindenes OS-nek, böngészéshez meg mindenféle modern feladathoz

Megfelelő retrózásra, célhardver meghajtására és megfelelő napi használatú, mindenes OS-nek is. A legfrissebb böngészőt XP-re épp négy órával ezelőtt adták ki és a legtöbb modern weboldal jól működik vele.

Elment mellette az idő, ma már ugyanolyan retró rendszer, mint a DOS, Win9x, Windows NT3.x-4, Win2000/2003.

Nem ugyanolyan retró rendszer. Továbbra is több tízmimllióan használják, és nem retrózásra, míg a felsoroltakat már rég nem használják ennyien.

nem rajongani kell érte, meg túlértékelni, hanem a tényleges helyi értékén kezelni

Nem rajongok érte. Használom és elégedett vagyok vele. Bőven van összehasonlítási alapom. Karnyújtásnyira elérhető minden desktop Linux és Windows verzió az XP mellett, bármelyiket használhatnám. Mégis az XP mellett döntöttem, mint fő OS és mindenes OS. Lassan ideje lenne feldolgoznod.