( gee | 2020. 06. 06., szo – 15:21 )

Egyfelől kezdeni úgy kell, hogy jó napot, igazolná magát uram. Főleg, mivel igazoltatás előtt nem tudja, hogy ki is az, akitől az igazolványát kéri. Persze mint amikor bárkit igazoltat, késznek kell lenni arra, hogy az igazoltatott fegyvert ránt vagy megpróbál elfutni, vagy akármi.

Másfelől, miután megtörtént az igazoltatás, közli az emberrel, hogy önt most letartóztatom, az ember hátrateszi a kezét, megbilincseli a rendőr, megkéri, hogy feküdjön hasra, az hasrafekszik, akkor utána akármilyen kaliberű is a földön békésen fekvő megbilincselt kezű ember, nem látok rá okot, hogy a nyakára térdeljen bárki.

Esetleg, ha attól félek, hogy hirtelen felpattan (hason fekvő ember nem tud), és bilincsben el akar szaladni (mást hátrabilincselt kézzel nem nagyon tud tenni álló helyzetben sem), akkor valami módon még plusz rögzíthetem. Bizonyára ilyen esetekre is kiképzést kaptak a rendőrök és a szabályzat leírja, mit lehet és mit javasolt tenni. Fogalmam sincs, de feltételezem egy csomó olyan dolog lehet, ami nem veszélyezteti a letartóztatott ember életét viszont kizárja az elmenekülést. Pl. a lábait is össze lehet bilincselni. Vagy a kéz bilincset egy kábelkötegelővel a rendőrautó kerekéhez vagy egy villanyoszlophoz rögzíteni. Vagy fél lábbal ránehézkedni a dereka tájékán. Ahogy látom az orosz fotókon, ott pl. szokásos, hogy a pisztolyt a földön fekvő ember fejéhez tartják. Bizonyára az is jól működik és nem muszáj elsütni hozzá, hogy visszatartó hatása legyen.