( hajbazer | 2020. 06. 05., p - 00:33 )

Ezt nagyon sokan nem így gondolják.

Az engem sajnos nem vígasztal. Pláne, hogy Total Commandert sokkal többen használnak, mint bármelyik hasonló alternatíváját.

A Krusader egy bloatware, ami funkcionalitásban megközelíti a Total Commandert, de az égvilágon semmiben nem jobb nála. Sebességben és erőforrásgazdálkodásban semmit nem ver rá a doublecmd-qt-ra, a Total Commanderre meg pláne nem. Lassulgatások és a CPU bloatok ugyanúgy megfigyelhetőek nagyobb mappa scrollozása és tartalmas mappába való belépéskor. Cserébe a kisebb mappákba való belépéskor is csinál néha CPU-tüskéket. Ez itt is pont annyit jelent, hogy egy Total Commander még Remote Desktop-on is gyorsabb nála.

A belső nézegetője, a KrViewer egy csapnivaló, konfigurálhatatlan, egységsugarú szutyok. Ráadásul még bloat is, főleg, ha képek megjelenítéséről van szó. Hol lehet a Krusaderben beállítani tetszőleges internal viewert az egyes fájltípusokhoz? Jahogy sehol, mert idealistáék úgy gondolták, hogy az ő integrált szutykuk majd mindenre is jó lesz

Hol tudok külön társításokat adni internal/external editornak, bizonyos fájltípusokhoz, akár kiterjesztés (végződés) alapján? Jahogy sehol.

Hol tudok billentyűparancsokat konfigurálni az olyan apróságnak tűnő lényeges dolgokra, minthogy a fókusz a fájlablakból lekerüljön a parancssorba, ha megnyomom a jobbra nyilat? Jahogy sehol.

Hol tudok külsős file plugint betenni, hogy megnyisson olyan archívumokat is, amire nincs system lib, vagy alapból nem támogatja? Jahogy sehol. Ellenben nézz szét itt: https://totalcmd.net/ (ezeket a Double Commander is részben beveszi)

Hol tudok FTP-re, SFTP-re kapcsolódni? Ja igen van a Ctrl+N (New Net Connection), ami a szélsőségesen idealista, egységsugarú KIO-t használja, ahol még azt sem lehet beállítani, hogy egy FTP kapcsolat passzív legyen, vagy hogy SFTP-n keresztül milyen kulccsal azonosítsa magát, netán használjon-e tömörítést (protocol compression) vagy sem. Proxyhasználat? Á dehogy. Tapicskoló Tamás azt se tudja mi az, akkor minek belerakni. Letöltés vagy feltöltés folytatása (Partial Content, Resume)? Álmodjak szépeket.

Multi Rename? Sehol. Ja igen, van a KRename, ami egy külsős alkalmazás, fele annyit se tud, mint a Total Commander beépített Multi Rename Tool-ja, de azért felzabál 150 MB memóriát csak azért, hogy elindult. Ráadásul az indulásra is legalább 3 másodpercet kell várni, ami a Total Commandernél < 1 sec a Ctrl+M megnyomása után. Cserébe túl van bonyolítva és még használhatatlan is. Nem ám beírok egy cseremintát / regexet, hanem rá kell menni a Find and Replace-re és oda külön szabályt felvenni minimum 3x annyi idő alatt úgy, hogy nem is tudom on-the-fly módosítani, a mintával összevetve. Nagyobb fájllistákkal (>100) rémálom, iszonyatosan és szinte már használhatatlanul lassú. Bloatware.

Egyszerre több encodinggal (pl. UTF-8 + UTF-16) fájltartalomra keresni? Persze, hogy nem.

Compare by content? Sehol. Annyit tud, hogy a Kompare, Kdiff stb. bloatware-eket elindítja. Miközben a Total Commander 14 MB-jában ez is elfért és állítom kezelhetőbb, mint bármelyik KDE-s differ szutyok.

Target panelen Quick View, amiben látszik szöveges fájlok esetén a tartalom, kép esetén a kép, mappa esetén az elfoglalt terület, meg ilyesmik? Ja nincs. Cserébe a View -> Show Previews a 16x16 vagy 24x24-es, fájl előtti ikonok helyén megjelníti a képeket miniatűrben. Egyszerűen csodás és hasznos feature. Ja nem. De megérte érte kihagyni a Quick View-t.

Több fájl másolásánál láthatom, hogy az éppen aktuális fájllal hol tart? Ja nem. Láthatom a másolás sebességét? Ja nem. Cserébe az overwrite kérdésnél, ha képről van szó, megjeleníti a thumbnail-jét, mert feltételezi, hogy a méretéből és a dátumából nem látom, hogy melyikkel kéne felülírni.

Másolásnál Overwrite All Older? Ugyanmár. Ki használ ilyet?!

Archív fájlok írása, archív fájlokba másolás, onnan törlés? Részben támogatott, experimental. Szép kilátások...

kellenek hozzá KDE-s dolgok, bizonyára már emiatt is túl terjedelmes neked

Inkább mondjuk így: Ha nem használok KDE-t, akkor többszáz megabájtnyi KDE libet felrak magával. Teszi mindezt azért, hogy aztán kevesebbet tudjon, mint egy Total Commander, ami elfér 14 MB-ban úgy, hogy a képeket meg tudja jeleníteni és minden Krusader által támogatott tömörített fájlt (zip, rar, tar.gz stb.) legalább olvasásra meg tud nyitni, minden más lib vagy külsős idealizmus telepítgetése nélkül.

meg lennének sértődve, ha megtudnák, hogy valaki a Total Commandert említi vele egy lapon :)

Én vagyok megsértődve, hogy egyáltalán összemérhetőnek tartod a Total Commanderrel.

Egyébként, a ranglista nagyjából ez, képességeket, használhatóságot, funkcionalitást és konfigurálhatóságot tekintve.

  1. Total Commander
  2. Double Commander
  3. Krusader
  4. Gnome Commander
  5. X File Explorer (xfe)
  6. Tux Commander (tuxcmd)
  7. Worker

Mindeközben a Total Commander elsők között van erőforráshatékonyságban, míg a Krusader az utolsó helyért száll ringbe. Bizonyos esetekben a Krusader tud gyorsabban működni, mint a Double Commander, de a rename tool és a viewer általi több tíz-száz megabájtos memóriazabálása és a többszáz megabájtos libek, mint dependenciák mellett egyszerűen nem lehet rá azt mondani, hogy bármilyen szempontból is erőforráshatékony szoftver.