( gabek | 2020. 06. 04., cs – 23:08 )

Szerintem ennek nincs köze az adatokhoz. Egyrészt Jobs majd 10 éve halt meg, akkor nem éltünk ennyire a felhőben, a social media sem nyert ekkora teret. De ez lényegtelen (Jobs megítélése szempontjából).

Stallman meg ESR úgy csinál, mintha nem tehettek volna akármit Jobs miatt. Miben akadályozta őket? Esetleg nem az fáj nekik, hogy annak ellenére, hogy kikiáltották magukat az informatika prófétáinak, Jobs pedig szart az ilyesmire, mégis nagyobb áhitat övezi/övezte? Vagy azt próbálják meg beadni, hogy Jobs elrontotta a potenciális felhasználóikat? Gondolom nem kell mondanom, hogy nincs olyan, hogy az usereid nem jók, hanem a terméked szar. Az Apple mérnökórák millióit ölte/öli abba, hogy a termékeit az ember viselkedéséhez illessze. Ez lenne a nagy bűn? Gondolom inkább meg kellene tanulnia az emacsot vagy a vi-t mindenkinek.

Elárulom "odakintről", hogy egyetlen Apple felhasználó sincs bezárva. Azt csinálnak az eszközeikkel, amit akarnak. 99%-uk nagyjából ugyanazt, amit az Androidos készüléket használók. De tudom, utóbbiak "szabadok", mert nyílt kernelen tiktokoznak.

Félreértés ne essék, én tökre becsülöm, használom és szeretem az open source világot, ha alkalmam nyílik, teszek is hozzá. De amit Jobs halála kapcsán Stallman előadott, akkora kamu, hogy nem lehet szó nélkül hagyni.