( Raynes | 2020. 06. 01., h - 17:35 )

Akkor próbálgasd tovább a Linuxot. Ezeket, amiket soroltál, Gtk3, Qt-bloat, ki tudod kerülni. Jelenleg Arch Linux + SwayWM megy nálam (Wayland alapú, szóval X.org sem foglal, csak egy soványabb XWayland van helyette), terminálos alkalmazásokkal. Két Gtk3-as alkalmazásom van csak, a Firefox és a Steam, meg egy Qt5-ös a Goldendict, de azt ki fogom váltani. A többi mind szövegalapú alkalmazás. Ezzel egy csomó bloatot elkerülök, rendszer idle memóriafogyasztása 170 MB, ez vetekszik egy 32 bites alap telepítésű XP-vel, pedig egy 64 bites, korszerű, friss rendszer.

Előtte pár hónapig volt két kitérőm, Gentoo OpenRC + Openbox/dwm, csak ennek elcsesztem a telepítését, amit nem tudtam megjavítani. Erre lett rátelepítve a Void Linux runit + Openbox, ezt a Void rossz támogatása (kevés csomag a tárolókban, hibásra forduló forráskódok) miatt dobtam. Ezek is hasonlóan minimalista rendszerek voltak, sőt, még minimalistább, mert se systemd nem volt, Gentoo alatt a Pulseaudio is mellőzve lett, ALSA + Apulse lett helyette használva, tehát teljesen Potteringmentes felállás volt.

Vannak ennél is minimalistább megoldások, pl. Alpine, Kiss Linux glibc nélkül, igaz ez Gentoo-n is megoldható, de mikor nagyon nagy minimalizmushoz érsz, akkor elég nehézkessé válnak alap dolgok, mivel egy csomó mindent nem használhatsz, nincs meg hozzá a függőség. Van egyfajta lyukkártya-szint, amire nem éri meg lemenni, csak azért, hogy még 50 MB memóriát meg pár csomagot spóroljál rajta.