( asch | 2020. 05. 31., v – 02:54 )

Én az amerikai alkotmány azon értelmezése mellett állok, hogy ne lehessen a szólást korlátozni. És büntetni se lehessen az embereket amiatt amit mondanak.

A Twitter, Facebook, Google csoport esetén arról van szó, hogy az emberek 95%-a nem túlzottan Internet edukált, és ezeken kívül számukra nincsen semmi. Tehát aki ezeket kontrollálja, az a többséget kontrollálja. Márpedig mára az emberek teljesen Internet függők lettek, az információt onnan szerzik be. Ettől lettünk még az eddiginél is birkábbak - azaz irányíthatóbbak mint valaha. Ezért nem szabad megengedni, hogy néhány kézben ekkora hatalom összpontosuljon.

Vagy fel kell oszlatni ezeket az óriásokat, ahogy annó az AT&T-t például szétbombázták, vagy pedig az alkotmány szerinti szólásszabadságot kell rájuk kényszeríteni. Ugyanis a mai világban lényegében ők a teret adják a demokráciának ahhoz, hogy a vélemények terjedhessenek. Az Internet és azon belül ezek a szolgáltatások olyanná váltak, mint a víz, vagy a telefonszolgáltatás: alapszolgáltatások.

(Ja, és megfoglamazás rossz: véleményt nyilván mondhat a vállalat, csak a véleménye nem hatalmazhatja fel törlésre, vagy egyéb korlátozásra.)

Fontos megjegyezni még, hogy a teljes tiltás mellett azzal is operálnak a cégek, hogy megosztásokat kiknek/hányszor mutatják meg, illetve a keresésekből törlik, ami nem tetszik nekik, illetve az úgynevezett shadow-banning eszközzel élnek, azaz elrejtik a szerző létezését mindenhonnan, nehezen kereshetővé teszik, stb. Ezt mind tiltani kell, vagy pedig megintcsak meg kell osztani az adott cégek hatalmát.