( RaptoR | 2020. 05. 29., p – 12:22 )

Del-Koreaban ment levelszavazas nelkul is. Vilagjarvany idejen a valasztas.

Dél-Koreában egészen más szinten kezelték a járványt. USA több hónapot elvesztegetett azzal, hogy Trump szokásához híven egy sértett óvodásként viselkedett. Nem vagyok benne biztos, hogy ha ősszel, választások közelében jönne a járvány újabb hulláma, akkor nem esnének újra ebbe a hibába.

 

Es a twitternek szerinted bele kene szolnia a szavazatszamlalas modjaba? Az elnok legalabb mar egy szabalyos szavazast megnyert. Tudtommal a Twitter vezetoseget senki nem valasztotta. Az, hogy olvassak felhasznalok nem felhatalmazas, hogy beleszoljon a demokracia menetebe.

Rosszul közelíted meg a kérdést. Az elnöknek természetes jogában áll kezdeményezni akár ilyen alapvető jogokat érintő vitákat. Azonban erre nem az a legjobb eljárás, ha a reggeli szarás közben nagybetűkkel kiröffent valamit a Twitterre, aminek valóságtartalma erősen megkérdőjelezhető. A Twitternek, mint cégnek, 0 kifogása lett/lehetett volna, ha Trump pl. a DoJ-n keresztül indítványoz egy jogszabály-módosítást vagy valami hasonlót, ami a levélszavazást érinti. Azonban ha Trump a Twittert akarja felhasználni ilyen politikai célokra, akkor vállalnia kell a következményeit. A Twitter, mint egy profit-orientált üzleti vállalkozás, joggal mondhatja, hogy ha az elnök az ő platformján akarja mások alkotmányos jogait alaptalanul becsmérelni, akkor ő ehhez ilyen szinten nem kíván asszisztálni, mivel rontja cég imázsát az érintettek körében, ami neki üzleti kárt okozhat. Valahol meg kellett húznia a határt a Twitternek. Ellenben, ha Trumpnak mondjuk a Fox News oldalán lett volna egy dedikált helye, ahova kiteheti a röffenéseit a Twitter helyett, akkor kérdéses bejegyzéssel semmi gondja nem lett volna az üzemeltetőnek. Sőt, még örült is volna neki, mert egy ilyen megosztó vélemény az elnöktől még extra forgalmat is generált volna az oldalán, ami neki üzletileg kifizetődő.

 

Hogyan lehet bizonyitani, hogy nem lehet csalni a levelszavazatokkal?

Hogyan lehet bizonyitani, hogy lehet csalni a levelszavazatokkal?

Logikailag levezetve azert van boven lehetoseg bizonyithatatlan visszaelesre szerintem. 

Természetesen mindig van lehetőség csalásra, amíg nem valamilyen fizikailag bizonyított módon történik a szavazás. Azonban az a konklúzió US-ben, hogy egy akkora csalást végrehajtani a levélszavazatoknál, aminek szignifikáns hatása lenne a választás eredményeire, igen valószínűtlen. Illetve mivel már sok államban régóta van levélszavazás, Trumpnak kellett volna bizonyítékokkal előállni, hogy ezekben az államokban rendre elcsalták a választásokat. Nem hiszem el, hogy ne lenne erőforrása ilyen vizsgálatot kezdeményezni. De nyilván nem is akar, mert nem az lenne a vizsgálat végeredménye, amit ő szeretne. Mint amikor egy bejelentkezése előtt a térképen filctollal átrajzolta az egyik hurrikán útvonalát, mert nem arra ment, amerre szerette volna valamiért. :)