( LCoder | 2020. 05. 29., p - 08:42 )

Miért ? Mi is a szituáció ? Volt egy fazon, aki a windowsra megcsinálta a debianos apt-get funkcionális megfelelőjét, ami amúgy kb minden komolyabb oprendszerben benne van. Nem a bölcsek kövét fedezte fel, hanem az N+1. csomagkezelőt csinálta meg, több mint 20 évvel az apt után.

Ráadásul ez egy nevenincs cucc, windowson erre talán ez a legelterjedtebb: https://chocolatey.org. De a programok nagy részét egyedi installerrel teszik fel, még az olyanok mint a python vagy a nodejs is egyedi setup-pal mennek fel, így ezeknek a package managereknek a jelentősége ma marginális.

Aztán a "gonosz" microsoftnak volt pofája a saját oprendszerén szintén megvalósítani ezt a funkcionalitást. Amivel viszont már van esélye annak, hogy az olyan dolgok mint Pl. a python, node, php, stb. parancssorból legyenek felrakhatók. Erre elvben persze jó lenne a fenti progi, vagy a choco is, csak az a baj velük, hogy enteprise környezetbe ezeket nemigen engedik be, míg a Microsoftos dolgot meg igen. Márpedig ezeknek leginkább ott van jelentősége.