( Raynes | 2020. 05. 27., sze – 19:07 )

Egyetértek, a Pentium Pro, Pentium 2, K6-2 generációja, de úgy általában a P6-K6 nagyon nagy ugrás volt, mindkét gyártó azóta is erre a technológiára alapozza a mai procikat, nem véletlen, hogy ezeken a procikon még ma is elfutkos ez-az. Már elve architektúrában dimenzionálisan ugrott a korábbi 486-P1-K5 szintjéhez képest, eleve szuperskalár dizájn, mikrokódvégrehajtás, regiszterátnevezés, spekulatív/soron kívüli végrehajtás. Órajelben meg még többszörösége, cache-méretben is nagy előrelépés volt, kb. mint utána a 64 bit, meg a több mag.

De a technológia mindig ilyen, dimenzióugrások vannak benne. Anno egy C64-ben volt annyi RAM, mint később egy PC proci L1 cache-ében, ami még tovább nőtt, ma már egy SATA2 SSD nagyobb átvitelű, mint egy régi proci L2 cache-e, egy NVMe SSD meg gyorsabb, mint az L1 cache-e a régebbi CPU-knak. Mai csúcs procikban annyi MB cache van, hogy anno a DOS-os gépekben a HDD nem volt akkora, így egy egész retró OS elfér benne 1:1-ben!

Csíkszélességek is mennek le folyamatosan, órajelek ezzel együtt emelkednek, buszsebesség is. Ezt nem érti hajbi, hogy nem egy 2005-ös AMD laptopnál meg egy XP-nél kell megállni, mert a technológia fejlődik, és nem csak hardverben, hanem szoftverben is. Ezt csak ő érzi, hogy nem volt fejlődés, mert leragadt egy 19 éves architektúrájú OS-nél, amit egy 15 éves gépen használ, ráadásul egy olyan laptopon, ami a maga korában sem volt a legerősebb hardverügyileg.