( hajbazer | 2020. 05. 27., sze – 14:53 )

Ha nem lett volna további felesleges számítási kapacitás, nem akartak volna vizuálisan megjeleníteni semmit.

Nettó baromság. Már a Commodore idejében is írták a jobbnál jobban optimalizált programokat, játékokat, amik egy nagyon erősen limitált rendszert próbáltak meg minél hatékonyabban kihasználni. Nem véletlen, hogy a mai napig az egyik legnépszerűbb retro platform, ugyanis a ráírt szoftverekben sokkal több szellemi munka és eszmei érték van, mint a ma JS-ben összegtákolt, csiligány gépsüvíttető szarkupacokban. Épp ellenkezőleg. Az, hogy korlátozott erőforrásokkal rendelkezel, fogja a jó ötleteket és a "hozzunk ki minél többet a hardverből" irányvonalat erősíteni, ezáltal sokkal optimálisabb megoldásokra vannak kényszerítve a fejlesztők, ami a szoftverek átlaghatékonyságát is pozitív irányba tolja el.

Továbbá, abból a szempontból sem stimmel a felesleges számítási kapacitással kapcsolatos meglátásod, hogy jelen pillanatban már a ló túlsó oldalán vagyunk a weboldalakat megjeleníteni, vagy képeket/videókat/zenét editálni ügyében. A weboldalak egyre kevesebb információtartalommal rendelkeznek, a videó-, zene és képszerkesztőket (és úgy általában a szoftvereket) egyre jobban lebutítják és azonos funkcionalitás eléréséhez minden évben egyre több erőforrás kell. Ezért voltunk a mai napig képtelenek eljutni odáig, hogy egy Facebook, egy Office 365, egy GMail < 1 sec alatt betöltsön, hogy ne akadozzon a scrollozás minden létező eszközön (talán az iPhone-t kivéve, ahol külön figyeltek rá) és hogy ne legyen egyenértékű a webböngészés a gémeléssel akkuidő szempontjából.

Magyarul, itt már nem arról van szó, hogy a felesleges kapacitást új, innovatív, értelmes dolgokra fordítják, mint pl. a képmegjelenítés vagy a videolejátszás, ami 25 éve még kuriózum volt egy számítógépen. Itt már az megy, hogy a fejlesztők lustálkodnak és ugyanazon videó lejátszásához 10 év múlva 3x annyi erőforrás fog kelleni, azonos felbontás és minőség mellett, mert valamelyik babzsákfejlesztő és az idealista menedzsere azzal villogtak a befektetőknek, hogy írtak egy új böngészőt, és bele egy új videokodeket, fele annyi idő alatt, mint korábban bárki. A társadalom meg fizeti villanyszámlában, működőképesen kidobott gépekben, környezetszennyezésben.

Szerintem ez nem baj.

Szerintem meg baj, mert valahol meg kéne húzni egy egészséges határt. Például nem minden jöttment webökröt hagyni JS-t fejleszteni bloated framework-ben, aminek a lefuttatására annyi számítási kapacitás kell, mint amennyi pár évtizede még csak egy szuperszámítógépnek volt. Az, hogy egy otthoni gép ezt pár másodperc alatt megoldja, nem mentség. Megoldhatná századmásodpercek alatt is, ha figyeltek volna az optimalizációra. Pláne, a modern processzorok elég széles tartományban tudnak skálázódni az áramfelvétel terén, tehát az erőforráspazarlás elfogyasztott (elpazarolt) elektromos áramként is megjelenik és ha százmillió ember használja az adott szoftverterméket, akkor százmilliószor több energia lesz elpazarolva.

Az AMD le is hagyta az Intelt, nem véletlenül.

Aminek az egyszerű oka az, hogy az AMD tudott X év kuss után innovációval előrukkolni, legalább saját magához képest. Az Intel pedig az 1-2. generáció óta képtelen.

A Linux desktop éve is eljön majd egyszer.

Nem mostanában, amíg a Red Hat uralja ezt a szegmenst, addig biztos nem. Pláne nem, amíg a "Linux is not about choice" irányvonalat erősítik és a felhasználói szabadságot tiporják. A felhasználói szabadság, a széleskörű konfigurálhatóság egy jó érv lenne a desktop Linux mellett, mint ahogy régen is ez volt az egyik legjobb érv mellette az után, hogy ingyenes. A Red Hat viszont a felhasználói szabadság ellen dolgozik és tiporja azt lábbal. A desktop Linux hamarosan már csak egy végtelenül buta, tapicskoló felületű Windows-Android utánzat lesz, Windows-os és Android-os alkalmazások nélkül.

A böngésző helyett is lesz majd egy jobban átgondolt platform.

Egyelőre nem efelé haladunk, sőt mindenben az ellenkezőjét csináljuk.

Ha nincs, írj egyet.

Ja, aztán tiltsanak ki mindenkit a Facebookról a Youtuberól, aki alternatív klienseket használ, pereljenek be az elmaradt reklámbevétel miatt és dobhassam ki a kukába az egészet. Láttunk már ilyen sikersztorit, nem egyet.