( hajbazer | 2020. 05. 27., sze – 13:45 )

Persze jó kérdés, hogy ez hosszútávon fenntartható-e, de nekem úgy tűnik, hogy ez össze van kapcsolva a számítógépek fejlődésével.

A fejlődésével nem, csak a gyártók profithajhász, erőltetett növekedésével, a túlfogyasztás mesterséges csúcsra járatásával, ami minden, csak nem fenntartható. A fordítóprogramok is csak programok, azokat is el lehet készíteni hatékonyan.

Azt pedig egyáltalán nem tartom egészségesnek, hogy a szoftverek növekvő erőforrásigényének kéne a hardveripart stimulálnia, hogy minél több kapacitást építsen az új termékekbe, amit egy jóideje már csak több processzormaggal és integrált GPU-val (tehát csak növekedéssel és nem fejlődéssel), meg egyéb integrált céleszközökkel képesek megvalósítani.

Mégis, a mai napig képtelenek voltunk odáig eljutni, hogy egy korszerűnek mondott, minden nap használt fősodratú alkalmazás egy fősodratú operációs rendszeren vagy böngészőn (Facebook, Gmail, Office 365, Photoshop stb.) < 1 másodperc alatt betöltődjön úgy, hogy az használatra kész legyen, az online videók ne akadozzanak, a webböngészés (ami nagyrészt igazából csak képi és szöveges tartalmak megtekintése) ne merítsen jobban le egy laptopot, mint bármi más művelet.

Az elmúlt évtizedben innováció alig volt a processzorok terén, csak ilyen-olyan utasításkészlet-reszelgetések és TDP-farigcsálás, illetve a mesterséges elavultatásra tett kísérletek, pl. szándékos belassítás biztonsági hibák apropóján, driver-támogatás megszüntetése Windows 10-hez, a 4. generációnál régebbi modellekre. Míg egy 2000-es évek eleji gépnél (Pentium 4) 3x-5x (tehát 200-500%-kal) gyorsabb egy 2011-ben kiadott i5-2400, úgy egy 2020-ban kiadott, 10. generációs i5-10400 csupán a felével-kétharmadával (50-60%) gyorsabb a 2011-ben kiadott i5-2400-nál, ráadásul úgy, hogy az i5-10400-ban már 6 mag van és 12 thread van, tehát az egy magra eső számítási kapacitás max. a harmadával (30%-kal!) nőtt. Ez minden, csak nem innováció. Innováció az lenne, ha olyan gyorsulást tudnának elérni új, merőben más gyártástechnológiák kifejlesztésével, mint az SSD-k és a HDD-k között volt. Az Intel jelenleg álinnovációkkal, marketing-bullshittel, parasztvakítással, FUD-propagandával és az újabb rendszerek (Windows 10) driver-támogatásától való tartózkodással igyekszik mesterségesen piaci igényt generálni és olyan profitra (szebben mondva extraprofitra) szert tenni, amit valójában nem érdemel meg, mivel értékteremtő innováció nincs mögötte, csak újrafeltalált kerék.

Itt az ideje annak, hogy az elspúrkodott milliárdos költségvetéseket végre valódi teljesítménynövekedésre fordítsuk, a szoftverek optimalizációján keresztül, amit célszerű lenne törvényekkel kikényszeríteni a nagyvállalatoktól. Ahogy az áramot, a gázt és az Internetet is drágábban kapják, miért ne kaphatnák drágábban az új gépeket, hogy a használtakat megérje sokkal tovább fenntartani. Az Intel pedig a rengeteg extraprofitját valódi innovációkat elősegítő kutatás-fejlesztésre költse és inkább legyen 10 évente új processzor 10x annyiért, mint a mostani fenntarthatatlan tech-konzumerizmus.