( Caro | 2020. 05. 26., k – 12:42 )

Nem tudom honnan szeded ezeket, de szerintem igen nagy tévedésben vagy.

Az intel nem tudatosan trükközött a meltdown-al. Ez épp nem az ő saruk. Van SW workaround, igazából nem is CPU bug. Csak eddig senkinek nem jutott eszébe, hogy mi történik, ha nem pucolnak ki ott egy memóriaterületet, a gyártó nem specifikálta, hogy ő megteszi.

A zárt kódok assembly betéteiről meg annyit, hogy itt a beágyazott ARM Cortex-M4-re fejlesztő szoftveres kollégáim futva menekülnének el, ha assembly kódot kellene írniuk. Sokan még nem is láttak assembly-t. Találkoztam olyan szoftveressel is, aki szilárd meggyőződéssel állította, hogy "assembly-ben szubrutinok márpedig nincsenek" :D

A legacy zárt kódbázist meg ne keverjük ide. Nyilván egy win 3.1, win 95, meg ezek az őskövületek ki voltak optimalizálva, mert muszáj volt, nem mentek volna máshogy el a régi gépeken. Sok kód innen fejlődött tovább, de nem tartják karban (font selector talán még mindig a win 3.1-es API-kat használja a Win 10 idejében...).

A linuxot pedig nem tudom miért kell azonosítani a QT5-el meg a GTK3-al. Én 12 éves asztali gépen használok xfce-t a legújabb debiannal, eldöcög. Lxde gyorsabb is az xfce-nél. Nem a programok lassúak, csak a browser, azzal meg nem lehet mit kezdeni. Persze ez is erősen függ az adott oldaltól. Úgyhogy ha valakit fenékbe kellene billenteni, azok sokkal inkább a webfejlesztők.

Libreoffice sem nevezhető épp az optimalizáció csúcsának, de semmi teljesítménybeli bajom nincs vele. Kicad, freecad, git, bármi elmegy, ami nekem kell, nem nekem kell a gépre várnom. Az persze megdobta a gépet rendesen, hogy nemrég tettem bele egy SSD-t, az igaz. De azért remélem te sem használsz 10 évesnél régebbi HDD-t... ha meg cserélni kell, akkor már miért ne SSD-t vegyen az ember?