( uid_21239 | 2020. 05. 24., v – 18:56 )

Koszi, legkozelebb ranezek az LXDE-re. XFCE-t meg a 18.04 megjelenesekor neztem, de az sem tartott sokaig a gepemen, vagy a 4K support megfelelo hianya miatt, vagy mert azt is lassunak ereztem. (Nem tudom mar, regen volt)
Amugy semmi fancy-re nem vagyom. Kiszamithato, stabil mukodesre es nem sokkal roszzabb teljesitmenyre, mint amit windows alatt kapok. (Akku ido, sebesseg)

>Throttling esetén valami pörgeti. Be van akadva valami processz? Javaslom a thermald használatát.

Nem, nem volt beakadva semmi. Szerintem az a helyzet, hogy a gepben alul van meretezve a hutes es mindenfele szoftveres varazslattal hozzak ki belole a maximumot, de a driverek csak windows-ra elerhetok. A proci egy i7-8550U, a max turbo freki 4GHz, de a base clock csak 1.8GHz. Hogy mikor, milyen frekin mennyi ideig porog a proci, abba gondolom van beleszolasa a kulonbozo lenovo-s drivereknek, amik linuxra nem elerhetok.

>Az ilyen HDMI-s, meg hang beállítás cuccoknak mindig van megoldása

A megoldas az lett, hogy 2 nappal kesobb magatol megjelent a monitor is mint lejatszo eszkoz. Pedig semmit nem tettem az ugy erdekeben.

>Ha ellenedre van, hogy időt tölts a rendszer hangolásával, a Windows meg mindenféle beállítás nélkül, automatikusan teszi a dolgát nálad, akkor a jelenlegi felállásban neked ez nem a desktop Linux éve.

Ellenemre eppen nem lenne, csak az a baj, hogy ezert nekem nem fizetnek es apakent van jobb dolgom is. A problemam amugy nem az egyszeri beallitgatassal van, hanem a hosszutavu karbantartassal. Mivel azok az en extra valtoztatasaim, lehet, hogy a kovetkezo LTS-sel nem lesznek kompatibilisek es kezdhetem ujra.
Windows-on semmi ilyesmivel nem kell torodnom. A Windows torodik a sajat frissiteseivel, a Lenovo Vantage meg hozza nem csak a drivereket, de a bios-okat, firmware-eket is. Jelenleg a Windows szamomra, ezen a laptopon, hatekonyabb munkavegzest tesz lehetove, kevesebb torodest igenyelve, mint az altalam eddig probalt linuxok. Nyilvan ez az en szubjektiv velemenyem,