( TCH | 2020. 05. 23., szo - 19:59 )

Kicsit kevesebb sértődött szarkazmussal talán hatásosabb lett volna...

Egy kérdés, ami mindre vonatkozik: ezeknek a jelenléte tényleg indokolja a 10x-es növekedést?

Aztán nézzük sorba:

> Remote Assistance

Ööö...te gelei...ez már az xp-ben is benne volt. Gondolom te is belátod, hogy elég érdekes lenne a vista megnövekedett rendszerigényeit egy olyan szoftver jelenlétével magyarázni, ami már előtte is része volt a rendszernek.

Aztán - csak mert ugye a biztonság volt a fő téma - ezt a micsodát hátsóajtónak lehetett használni 2018 márciusáig, egészen a kezdetektől fogva.

Úgyhogy igen: ezt tényleg kár volt. Megcsinálni is, meg neked felhozni is.

> Meeting Space

Ez ugyan tényleg egy hasznos cucc lehet, de ez pont az, amire a legtöbb júzernek tényleg nincs szüksége, tehát nincs mit csodálkozni rajta, ha a paraszt feleslegesnek ítéli és kikapcsolja.

> ReadyBoost

A ReadyBoost pont az a szoftver, ami egy olyan problémát old meg, ami vele együtt debütált: a vista brutális memóriaéhségéből származó belassulást, amikor elfogyott a RAM. A hatékonyságáról meg annyit, hogy jobban jártál, ha vettél még memóriát a vista alá. Sebességügyileg is, meg anyagilag is. Ez persze a többi operációs rendszerre is igaz, csak az OSX-ek, korábbi windowsok, Linuxok és egyebek nem faltak föl indulásként 2 GB RAM-ot, így náluk kevesebb memória is elegendő volt, hogy tudjanak rendesen cache-elni.

Szóval leginkább nem kellett volna így elcseszni a vistát és akkor erre sem lett volna szükség; úgy könnyű valamit hasznosnak kikiáltani, ha előtte direkt teremtek egy problémát, amit megoldhatok vele.

> Search Indexing

Ez megint az, ami tényleg hasznos lenne, ha rendesen megcsinálták volna, ami nem sikerült, mert akkor is és még most is csak úgy belassítja a rendszert (#1, #2, #3, #4, most többet nem linkelek, találhatsz még tonnájával), valamint menetrendszerűen felzabálja a rendelkezésre álló memóriát (#1, #2, dettó lehet még keresni) és CPU időt (#1, #2, ebből is lehet még keresni), hogy az esetek többségében jobban jársz, ha kikapcsolod a francba. (Egyébként többségében direkt answers.microsoftos linkeket adtam, lehet lecsekkolni, hogy a hibabejelentőn kívül hányan bökték még be, hogy nekik is ez a problémájuk.)

Úgyhogy ebben a formában ezt is kár volt.

> Offline Files

Ez megint csak hasznos volna...csak ez a cacheing témakör nem nagyon akar sikerülni szegény miklósszoftéknak (ebből már végképp had ne linkeljek be többet)...

Szóval ebben a formában ezt is kár volt.

> Elfogadom, hogy a te számítógéphasználati szokásaid mellett ezek nem adnak értéket neked, de így kijelenteni pl. a network share fájlok cache-elésére, hogy "marhaság, ami a kutyának nem kellett, de jól mutat a CV-ben", kicsit erős. :)

Most kiemeltél kemény öt dolgot a vista felesleges baromságai közül (amiből egyébként négyről kiderült, hogy vagy abban a formában ahogy, vagy abszolúte tényleg feleslegesek voltak) és máris indokolva van a vista batár rendszerigénye?
Azonfelül az állítás csak annyi volt, hogy belekerült egy csomó marhaság, de azt senki nem mondta, hogy minden ami bekerült a vistába, az haszontalan volt, ezt te láttad bele a nagy sértődöttségben. (Egyébként kár volt vastagon kiemelni, hogy nekem, mert én nem használok windózt, még mindig.)