( TCH | 2020. 05. 23., szo - 10:15 )

Pl. már 10 éve is minden költői túlzás nélkül ezerszer annyi vírus volt rá, mint a többiekre összesen, és anno, amikor még a vírusírtócégek nem csítelték el az eredményt, hogy a teszteken jól szerepeljenek, az ms féle vírusírtók menetrendszerűen sereghajtók voltak a biztonság szempontjából (és ez valószínűleg ma is így van, csak ma már nem lehet a tesztekkel kimutatni).

Pl. az egész windows hemzseg a javítatlan biztonsági résektől (jelen pillanatban 1111 db ismert, aminek közel fele kritikus, vagy legalábbis súlyos), csak most áprilisban hét újabb kritikusat ismertek el.

Pl. a SmartScreen csak az ember bosszantására jó, hogy a homebrew programodat leblokkolja, de a megfelelő aláírással bíró malware-t átengedi.

Pl. az NTFS beépített titkosítóját használva, a windows újratelepítése esetén az összes adatot bukja az ember, de amúgy a BitLocker féle titkosítással sem érsz túl sokat. (Konteó: vajon az amcsi kormány hány sérülékenységet tetetett bele a titkosításba, hogy ők hozzáférhessenek?)

Pl. a windows ASLR-jének egy sereg nyavalyája van.

Pl. a windowsos mobilokat egy SMS-sel is meg lehetett borítani.

Pl. az ms a saját internetes jelenlétét sem tudja megfelelően megvédeni (670 hijacked subdomains).

Pl. ott volt az a sztori, amikor a WU eltérítésével rakosgattak malware-t az emberek gépére.

Pl. itt van ez a sztori is.

És végül egy saját sztori: Ismertem egy rendszergazdát, aki win10-et használt és a OneDrive-ba szinkronizálgatta a fontos dolgait. Egyszer a Defender és a SmartScreen ellenére valahogy bekapott zsarolóvírust (nem tudni, hogy hogy), ami letitkosította az adatait, ami egy dolog, de a win10 utána kérdés nélkül felszinkronizálta a letitkosított adatokat a OneDrive-ra. A srác azóta offline backupot használ.