( renard | 2020. 05. 22., p - 19:24 )

Nincs itt különösebb baj, ami abból is látszik, hogy a NAV meghosszabbította 1 nappal a beadási határidőt.

Az adózásra kötelezett állampolgár megpróbálta a NAV által megszabott határidőre beadni a bevallását, de a NAV rendszere ezt éppen akkor nem támogatta, mert túlterhelődött.

- Túl lehet-e terhelni egy ilyen rendszert? Igen.

- Lehet-e ezért hibáztatni a NAV-ot? Lehet, csak nem érdemes, ráadásul mindenképpen a javukra írható a határidő meghosszabbítása.

- Be lehetett volna adni előbb is az adóbevallást? Igen.

- Kötelezhető-e az adózó, hogy a határidő előtt akárhány nappal adja be a bevallását? Nem.

- Minden egyes adózó esetében, aki az utolsó napra halasztotta a bevallást, el tudjuk-e dönteni, hogy miért nem próbálta meg beadni előbb? Nem. (Lehet, hogy volt olyan is, aki súlyos betegen feküdt két héten át valamelyik kórházban, mert pl. megtámadta a COVID-19-et okozó koronavírus).

- Jó-e, ha mindenkit egy kalap alá veszünk, és általánosságban lehülyézzük az embereket azért, mert a NAV rendszerének túlterhelése miatt nem tudták beadni a bevallásukat az eredetileg megszabott határidőre? Biztosan nem jó, de mi általában már csak ilyenek vagyunk, általában általánosítunk :)

- Helyesen jár-e el a jövőben az adózó, ha nem hagyja az utolsó napra a bevallását? Igen, biztosan.

- Lesz-e jövőre is olyan adózó, aki a határidő napjának estéjén próbálja meg beadni az adóbevallását? Igen, biztosan.

- Elgondolkodik-e a NAV azon, hogy mit tehet azért, hogy a mostanihoz hasonló eset esélyét csökkentse? Remélem.

- Tesz-e valamit a NAV azért, hogy a mostanihoz hasonló eset esélyét csökkentse? Remélem.

... és még megannyi kérdést lehetne ezzel kapcsolatban megfogalmazni, de az biztos, hogy ezt a rendszert nem árt javítani, mert nem tökéletes, valószínűleg nem is lesz az, de muszáj lenne rajta dolgozni, és az is látszik, hogy előbb kell elkezdeni az emberek figyelmét felhívni arra, hogy közeledik a beadási határidő, van rá felület bőven, mint azt tudjuk.