( hajbazer | 2020. 05. 21., cs - 21:39 )

A systemd nem magától terjed, hanem azért, mert akik már invesztáltak bele, élükön pl. a Red Hat, azok tolják erővel, mert nem akarják, hogy a befektetett idő/pénz kárbavesszen.

Akkor vegyenek fel ők sales-eseket, akik eladják a RHEL-t, mintsem a Linux közösséget forgatják fel és torkokon nyomkodják le zsarolási pozícióból, befolyásgyakorlással a szarjaikat. Nekik az elsődleges bevételi forrásuk a Red Hat Enterprise Linux eladásaiból származnak, aminek a csomagjait LTS ágon ők tartják karban, például a CentOS 6 2.6-os kernelébe 1000-nél is több fixet, drivert backportoltak úgy, hogy maga ez a kernel ág már nem is támogatott. Bőven elég lett volna Red Hat-ra és Fedorára a systemd és az ott elérhető csomagokat kompatíbilissé tenni vele, illetve az init scripteket átírni, nem pedig kilobbizni minden fősodratú Linux disztribúciónál (Debian, Ubuntu, SuSE, Arch stb.) és alkalmazásnál (pl. Firefox), hogy erőltessék be a systemd-t, ráadásul úgy, hogy akkoriban még egy instabil bughalmaz volt. Ezzel jól fel is idegelték az egész Linux közösséget és megosztották őket fősodratú "kövesd a pénzszagot" korporatokratákra és a szabadelvűséget, a UNIX-filozófiát elvből megőrző "veterán" felhasználókra, utóbbiakat lesajnált, lemaradott lúzer színben feltüntetve, bemocskolva.

Szóval ha ezen változtatni akartok, akkor de, igenis elő kell venni a marketing/sales skilleket, és (a) beszervezni valami nagypályás játékost, aki majd tolja erővel a cuccotokat

Nem. Semmit nem kéne erővel tolni. Az egész open-source szoftverfejlesztésnek az lenne a célja és értelme, hogy ne erővel, lobbival, üzleti érdekek és egyéb politikai manőverek által legyen egy adott nyílt forrású komponens domináns minden Linux disztribúcióban. Inkább védeni kéne az open-source és a Linux közösséget az ilyen arrogáns, invazív szoftverpolitikát folytató multiktól, mint a Red Hat. Hiányoltam az FSF, Stallman és Torvalds kritikai észrevételeit és jelenlétét az ügyben, ha máshogy nem, mint megmondóemberek.

Máshogy nem fog megoldódni a "probléma", mert akinek számít a szava ebben a kérdésben, annak nem érdeke adni egy pofont a szarnak.

A Red Hatnak az az érdeke, hogy eladja az enterprise Linuxát, főként nagyvállalatoknak. Ezt a Linux közösség és a desktop Linux koncepciójának felforgatása nélkül is meg lehetne tenni, hiszen a systemd előtt se ment nekik rosszul. Attól még csinálhatnak nyugodtan gtk3-at, systemd-t, avahi-t, pulseaudio-t, libinput-ot, networkmanager-t, csak nem kell áterőltetni más disztrókba, pláne nem instabil állapotában, kísérleti nyúlnak használva az egész Linux közösséget. Ahogy a SuSE (Novell) is csinált YaST-ot és mégse ment csődbe tőle, hogy nem nyomta le minden Linux felhasználó és maintainer torkán. Nem mellesleg a Fedora is pont ezért van, hogy a közösség azon tesztelhesse a legújabb Red Hat idealizmusokat. Szóval még azt se lehet mondani, hogy nincs tesztelői bázisuk. A Red Hatnak a hatalom kell. Ő akarja uralni a Linux userspace-t, hogy megkerülhetetlen legyen. Ezzel pedig a GNU Linux, mint szabad szoftver eredeti célját és értelmét ássa alá, tapossa porba, zilálja szét.